/

De hele reutemeteut – Herkomst en betekenis

De hele reutemeteut (CC0 - Pixabay - vvaniasantoss)
De hele reutemeteut (CC0 - Pixabay - vvaniasantoss)

Het woord reutemeteut valt af en toe in het Nederlands. Waar komt dit aparte woord vandaan en wat betekent het precies?

Betekenis van reutemeteut

Reutemeteut betekent volgende de woordenboeken: troep, bende, zooi, rotzooi, alles wat er bij hoort, de hele boel. Maar het begrip kan over mensen gaan en betekent dan: de hele meute, iedereen. Bijvoorbeeld in de volgende zin:

“De hele reutemeteut liep met ons mee: iedereen/de hele groep liep met ons mee.”

De herkomst van het woord is onbekend, maar volgens Etymologiebank.nl – verwijzend naar het Uitleenwoordenboek van Nicoline van der Sijs (2001) – kwam het in 1974 voor het eerst in de Nederlandse taal voor. Verder is etymologisch bekend dat ‘reut’ duidt op ‘rot’ of ‘troep’. OnzeTaal weet te vermelden dat reutemeteut een synoniem is van santenkraam en, dat het ook betekent: ‘alles, iedereen, alle troep bij elkaar’. Ook wordt het wel gebruikt als synoniem voor hottentottententententoonstelling.

Reutemeteut tijdens een dorpsfeest in Lunteren (CC-BY-SA - Gemeente Ede)
Reutemeteut tijdens een dorpsfeest in Lunteren (CC-BY-SA – Gemeente Ede)

Optocht tijdens de Oud-Lunterse Dag

De optocht die we op bovenstaande foto zien, vormt een vast onderdeel van de Oud-Lunterse Dag en staat ook wel bekend als ‘reutemeteut’. De Oude-Lunterse dag is een dorpsfeest dat sinds 1977 bestaat en plaatsvindt op de laatste vrijdag en zaterdag van augustus. Dit feest trekt duizenden bezoekers aan uit Lunteren zelf en omgeving, die dan veelal in boerenkleding komen opdagen. De hele reutemeteut komt dus langs!

~ Enne Koops

Ook leuk: Hottentottententententoonstelling
Of lees: Krijg toch de rambam!
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

Internet
-http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/REUTEMETEUT/1
-http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/reutemeteut
-http://www.meertens.knaw.nl/uitleenwoordenbank/resources/2001.pdf
-https://www.gelderlander.nl/de-vallei/de-lunterse-reutemeteut-een-echt-familiefeest~ae2a2486/?referrer=https://www.google.com/
-https://onzetaal.nl/taaladvies/de-hele-santenkraam/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Hottentottententententoonstelling

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: