De ontdekte wereld herontdekken

De tijd van ontdekkingsreizen ligt ver achter ons en de aarde lijkt weinig mysteriën meer te hebben voor de moderne avonturier. Toch zijn er nog volop avontuurlijke en verborgen plaatsen, die in de vakantiefolders niet voorkomen en soms zelfs op de kaart niet te vinden zijn.

Mythe en werkelijkheid van het beleg van Leningrad

Op 9 mei 2010 werd in Sint-Petersburg de jaarlijkse Dag van de Overwinning uitbundig gevierd. Exact 65 jaar eerder werd het Duitse leger overwonnen door het Rode Leger. Het gekletter van medailles op de borsten van bejaarde veteranen, het gestamp van soldatenlaarzen en het geronk van legervoertuigen klonk door de met rode vlaggen en spandoeken gevulde straten. Voor Sint-Petersburg heeft

/

Prijs voor documentaire over beleg Leningrad

De Nederlandse documentaire 900 dagen – mythe en werkelijkheid van het beleg van Leningrad is afgelopen weekend op het ArtDokFestival in Moskou in de prijzen gevallen. De documentaire van regisseur Jessica Gorter won de Special Jury Prize for Long Documentary. Op het internationale documentairefestival IDFA won de docu eerder dit jaar al de award voor Beste Nederlandse Documentaire.

/

Oorlogsdagboek Russische tiener gepubliceerd

In Rusland is deze week een dagboek gepubliceerd dat een Russisch tienermeisje tijdens het beleg van Leningrad schreef. Het dagboek wordt door sommigen vergeleken met dat van Anne Frank. Lena Mukhina was zestien jaar oud toen ze in 1941 begon aan haar dagboek. Enkele maanden later werd de stad waar ze woonde, Leningrad, door de Duitsers belegerd.