Dark
Light

3000 jaar oude bronzen beitel gevonden in grafheuvel

Auteur:
1 minuut leestijd
De bronzen beitel (provincie NH)
De bronzen beitel (provincie NH)

Archeologen bij onderzoek op het toekomstige tracé van de N23 bij het dorp Westwoud in een grafheuvel een bronzen beitel van zeker 3000 jaar oud gevonden. De provincie Noord-Holland heeft dat bekendgemaakt.

Hoewel slechts de helft van de heuvel intact is, vonden archeologen toch nog drie skeletten in de randen van de heuvel. Aan de voet van de heuvel vonden ze de unieke 3000 jaar oude bronzen beitel, die afkomstig blijkt uit Duitsland. Hoe het zeldzame bronzen voorwerp in West-Friesland terecht is gekomen is voor de archeologen nog onduidelijk. De provincie:

“Brons was zeldzaam in die tijd en dergelijke voorwerpen werden bij het verlaten van een plek in de grond gestopt (een verlatingsritueel). Vanwege het bijzondere karakter van de beitel is deze destijds misschien in de grafheuvel begraven, als gift aan de overledenen.”

Provincie NH
Provincie NH

Aan de rand van de grafheuvel vonden de archeologen drie skeletten. Van één skelet is vastgesteld dat het van een vrouw is. De archeologen gaven haar de naam Femke.

“Aan het gebit is te zien dat zij een oudere vrouw was. Alleen haar bovenlichaam en linkerbeen zijn bewaard gebleven. Het graf was behoorlijk verstoord, waarschijnlijk tijdens uitbreiding van de grafheuvel. Grafheuvels waren soms generaties in gebruik en werden bij elke nieuwe begraving weer uitgebreid, dus groter en hoger gemaakt.”

Provincie NH
Provincie NH

In een tweede graf werd een skelet in hurkhouding gevonden. Op het moment is nog niet duidelijk of dit een man of vrouw was en ook de houding van het skelet roept vragen op. In de kuil zelf was namelijk genoeg ruimte om het lichaam in liggende positie te begraven.

Graf nummer drie herbergde een lichaam dat op de zij ligt, met opgetrokken benen. Deze houding is volgens de archeologen te verklaren door de krappe afmeting van het graf. Vermoedelijk gaat het om een skelet van een vrouw.

De skeletten zijn meegenomen voor verder onderzoek. Archeologen doen onder andere DNA-onderzoek, waardoor meer duidelijk wordt over het leven van deze mensen uit de bronstijd. Ook de bronzen beitel wordt nader onderzocht.

Uiteindelijk gaan de vondsten naar Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland in Castricum.

Boek: Canon van West-Friesland

×