Dark
Light

Brief militair Tweede Wereldoorlog na 76 jaar bezorgd

1 minuut leestijd
Detail van de envelop
Detail van de envelop (Still Youtube)

De Amerikaanse militair John Gonsalves stuurde in 1945 vanuit de Duitse plaats Bad Orb een brief naar zijn moeder in Boston. De brief werd echter nooit bezorgd. Recent dook de ongeopende envelop alsnog op bij een postbedrijf in Pittsburgh en werd hij na 76 jaar bezorgd. De brief belandde uiteindelijk bij de weduwe van de militair.

Gonsalves was 22 jaar oud toen hij de brief in 1945 verstuurde. De Tweede Wereldoorlog was toen net voorbij. In de brief schrijft de jonge militair:

Lieve mama, ik heb vandaag weer een brief van je ontvangen en ik was blij te horen dat alles goed met je is. Met mezelf gaat het goed en ik red me wel. Maar wat het eten betreft, dat is meestal behoorlijk armzalig.

Liefs en kusjes, je zoon Johnny. Ik zie je snel weer, hoop ik.

Zowel de moeder van John Gonsalves als hijzelf overleden al een tijdje geleden. Daarom werd de brief geleverd bij het dichtstbijzijnde familielid: Angelina Gonsalves, de 89-jarige weduwe van John, woonachtig in Woburn, Massachusetts. Zij ontmoette de briefschrijver vijf jaar nadat hij de brief schreef. Tegenover regionale media liet ze weten heel blij te zijn met de brief en het geweldig te vinden het handschrift van haar echtgenoot te zien:

“Het is alsof hij weer bij me terug is.”

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×