Dark
Light

Daphnis – Siciliaanse herder

Auteur:
1 minuut leestijd
De herder Daphnis met fluit
De herder Daphnis met fluit - Beeld van Andrea Riccio, ca. 1520

Daphnis is een herder uit de Griekse mythologie. Hij was mogelijk de zoon van de god Hermes en beschermeling van Apollo, Artemis en Pan, die hem de herdersfluit leerde spelen.

Daphnis en Chloë, een beeld van Jean-Pierre Cortot
Daphnis en Chloë, een beeld van Jean-Pierre Cortot
De herder wordt vaak de grondlegger van de pastorale of bucolische poëzie genoemd, een literair genre uit de klassieke oudheid waarin de schoonheid van de natuur werd bezongen en herders en herderinnen een belangrijke rol spelen. Het Griekse woord boukolos betekent dan ook ‘herder’.

Daphnis groeide op in de Siciliaanse bergen te midden van bosnimfen in de Siciliaanse bergen. Hij was vaak te vinden tussen laurierstruiken. Over zijn liefdesleven zijn verschillende verhalen bekend. Volgens een van die verhalen werd een nimf op een dag verliefd op de herder en zwoer ze hem eeuwige trouw zwoer. Toen Daphnis enige tijd later door een koningsdochter dronken werd gevoerd en zij de liefde met hem bedreef, werd de nimf jaloers. Uit wraak maakte ze de herder blind (of ze versteende hem).

De herder wordt genoemd door verschillende antieke auteurs, waaronder Theocritus, Ovidius en Vergilius. In de derde of vierde eeuw na Christus schreef de verder vrij onbekende Griekse auteur Longus een beroemde geworden herdersroman waarin Daphnis figureerde. In dit verhaal is te lezen hoe Daphnis en het meisje Chloë als vondelingen opgroeien en zij verliefd op elkaar raken.

Bronnen

-https://www.britannica.com/topic/Daphnis-Greek-mythology
-Griekse mythologie encyclopedie – Guus Houtzager (Rebo, 2004) p.91
-Ovidius – Metamorphosen (Athenaeum, 2021)

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×