///

Pan – De god van de panfluit en paniek

De god Pan op een Romeins mozaïek
De god Pan op een Romeins mozaïek

De god Pan is in de Griekse mythologie de god van het vee en het dierlijk instinct. Hij is de zoon van Hermes en de dochternimf Penelope. Pan behoort tot de saters, goden die half mens half bok zijn en onder meer bekend staan om hun lust voor wijn en het verleiden van nimfen.

Pan
Pan

De god Pan en de panfluit

De panfluit (ook wel herdersluit genoemd) is naar deze god genoemd en ontstond volgens de mythologie als volgt. Pan had een oogje op de nimf Syrinx maar hij had pech: Syrinx wilde maagd blijven. Terwijl Pan haar achterna zat bad de nimf tot de goden om verlost te worden van haar achtervolger.

Gaea, Moeder Aarde, hoorde haar noodkreet en schoot te hulp. Net op tijd veranderde ze Syrinx in een rietkraag. Pan zonk ontzet neer in het riet en zuchtte. Zijn adem werd opgevangen door het riet dat het geluid versterkte tot een klagerige zang. Pan plukte – geboeid door het geluid dat hij uit het riet hoorde komen – zeven rietstengels en maakte er een fluit van: de panfluit.

Pan achtervolgt Syrinx -  Hendrick van Balen de Oude
Pan achtervolgt Syrinx – Hendrick van Balen de Oude

Erg knap was Pan niet. Zijn uiterlijk zorgde er geregeld voor dat mensen angstig werden. In paniek vluchtten ze weg.

In de Middeleeuwen werd Pans afbeelding geregeld gebruikt om de duivel mee uit te beelden. In het latijn wordt Pan ‘Faunus’ genoemd. De binnenste maan van de planeet is naar deze God uit de oudheid vernoemd.

Syrinx was niet erg gecharmeerd van Pan
Syrinx was niet erg gecharmeerd van Pan

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: