Pan – De god van de panfluit en paniek

De god Pan is in de Griekse mythologie de god van het vee en het dierlijk instinct. Hij is de zoon van Hermes en de dochternimf Penelope. Pan behoort tot de saters, goden die half mens half bok zijn en onder meer bekend staan om hun lust voor wijn en het verleiden van nimfen.

Pan
Pan

De god Pan en de panfluit

De panfluit (ook wel herdersluit genoemd) is naar deze god genoemd en ontstond volgens de mythologie als volgt. Pan had een oogje op de nimf Syrinx maar hij had pech: Syrinx wilde maagd blijven. Terwijl Pan haar achterna zat bad de nimf tot de goden om verlost te worden van haar achtervolger.

Gaea, Moeder Aarde, hoorde haar noodkreet en schoot te hulp. Net op tijd veranderde ze Syrinx in een rietkraag. Pan zonk ontzet neer in het riet en zuchtte. Zijn adem werd opgevangen door het riet dat het geluid versterkte tot een klagerige zang. Pan plukte – geboeid door het geluid dat hij uit het riet hoorde komen – zeven rietstengels en maakte er een fluit van: de panfluit.

Pan achtervolgt Syrinx -  Hendrick van Balen de Oude
Pan achtervolgt Syrinx – Hendrick van Balen de Oude

Erg knap was Pan niet. Zijn uiterlijk zorgde er geregeld voor dat mensen angstig werden. In paniek vluchtten ze weg.

- advertentie -

In de Middeleeuwen werd Pans afbeelding geregeld gebruikt om de duivel mee uit te beelden. In het latijn wordt Pan ‘Faunus’ genoemd. De binnenste maan van de planeet is naar deze God uit de oudheid vernoemd.

Syrinx was niet erg gecharmeerd van Pan
Syrinx was niet erg gecharmeerd van Pan

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: