Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Rhea, de moeder van Zeus

Godin uit de Griekse mythologie
1 minuut leestijd
Rhea rijdt op een leeuw, Pergamon Museum, Berlijn
Rhea rijdt op een leeuw, Pergamon Museum, Berlijn (CC BY-SA 3.0 - Claus Ableiter - wiki)

De godin Rhea was de moeder van Zeus en echtgenote van diens vader Cronus. Bij Cronus kreeg ze de kinderen Hestia, Hera, Demeter, Poseidon, Hades, Zeus – allemaal bewoners van de godenberg Olympus.

Rhea biedt haar man de in doek gewikkelde steen aan
Rhea biedt haar man de in doek gewikkelde steen aan
Rhea was de beschermgodin van smeden. Ze woonde op Kreta waar ze ook haar zoon Zeus baarde. Met name op Kreta werd Rhea veel vereerd.

Rhea was één van de Titanen en een dochter van Ouranos (de hemel). Een gelukkig huwelijk had ze met Cronus niet. Diens vader had hem verteld dat een van zijn kinderen hem zou onttronen en uit angst daarvoor vrat hij al zijn kinderen op. Rhea slaagde erin Zeus te sparen door haar man een in doeken gewikkelde steen te eten te geven. Cronus at de steen in de overtuiging dat het Zeus was maar die groeide verborgen in een grot op. Zeus gaf zijn vader later een braakmiddel waardoor deze al zijn opgegeten kinderen uitkotste. Zeus verstootte zijn vader hierna.

Overzichtspagina Griekse mythologie
Boek: Mythen uit het oude Griekenland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons: