Dark
Light

Apollo, belangrijke god uit de Griekse mythologie

Zoon van Zeus en Leto
Auteur:
2 minuten leestijd
Cornelis de Vos - Apollo en de Python, 1636-1638
Cornelis de Vos - Apollo en de Python, 1636-1638

Apollo – in de Griekse mythologie eigenlijk Apollon geheten – is de god van de zon, muziek, geneeskunde, poëzie en schone kunsten. De god werd geboren uit Zeus en Leto (godin van de duistere nachten). Hij behoort tot de Olympische goden die de berg Olympus als hun woonplaats hebben.

Apollo
Apollo
Apollo had niet te klagen over offers. Uit de hele Griekse mythologie was de zonnegod de meest vereerde god. De Grieken noemden hem ook vaak Apollon. De god stond voor velen symbool voor redelijkheid en rationeel denken.

Geboorte

Hera was woest toen ze merkte dat haar man Zeus liefde voelde voor de godin Leto. Ze verbande de godin daarom naar de aarde en verklaarde dat iedere sterveling die medelijden met haar zou hebben daarmee haar eeuwige toorn over zich afriep.

Na vele omzwervingen belandde Leto met behulp van de god Poseidon op het eiland Delos. De zeegod bracht haar in opdracht naar het eiland door een dolfijn te sturen waarop ze kon zitten. Speciaal voor Leto had Poseidon het eiland Delus vanuit de diepte van de zee naar boven geroepen. Op dit eiland bezocht Zeus haar. Hij schonk haar de tweeling Apollo en Artemis (Diana). Ze werden respectievelijk de goden van de zon en de maan.

Na zijn geboorte schonk de godin Themis de pasgeborene nectar en ambrozijn. Apollo zou daarop onmiddellijk zijn uitgegroeid tot een schone en sterke jongeling en uitgeroepen hebben:

“De citer zal mij dierbaar zijn en de boog, en aan de mensen zal ik de onbedrieglijke wil van Zeus verkondigen.”

Onder de mannelijke goden was Apollo – op Zeus na – de belangrijkste. Vaak trad hij op als woordvoerder van de oppergod. De laurier, zwaan en dolfijn zijn aan Apollo gewijd. Op afbeeldingen is Apollo meestal met zijn boog te zien. Zijn pijlen misten nooit en hij bestreed er geregeld de overmoedigen mee.

Leto en de geboorte van Apollo en Artemis (Marcantonio Franceschini)
Leto en de geboorte van Apollo en Artemis (Marcantonio Franceschini)

Orakel

Er zijn zeker vijf tempels voor Apollo gebouwd. De belangrijkste stond in Delphi. Deze werd beroemd vanwege haar orakel. Dit orakel werd op last van keizer Theodosius in het jaar 394 na christus gesloten. Momenteel is alleen nog een ruïne te zien. De vloer en zes pilaren zijn overeind gebleven.

In de zogenaamde Apollo-tempel van Delphi gaf de priesteres Pythia woorden van Apollo door. Apollo zou het orakel van Delphi hebben veroverd door de draak Python (zie afbeelding bovenaan) te verslaan. Het orakel in Delphi was het belangrijkste orakel van Griekenland

Boek: De grote mythologie encyclopedie

Apollon Lykios (Romeinse kopie van een 4e-eeuws Grieks origineel, Louvre).
Apollon Lykios (Romeinse kopie van een 4e-eeuws Grieks origineel, Louvre).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×