Dauphin – Titel van de Franse troonopvolger

Betekenis en herkomst van het begrip
Charles V of Karel V - Dauphin van Frankrijk
Charles V of Karel V - Dauphin van Frankrijk (CC BY-SA 3.0 - wiki)

De oudste zoon van de koning van Frankrijk werd vroeger aangeduid als de Dauphin. Hij was de Franse troonopvolger. Letterlijk betekent dauphin ‘dolfijn’.

Wapenschild van de Dauphins van Frankrijk
Wapenschild van de Dauphins van Frankrijk (CC BY-SA 3.0 – Sodacan – wiki)
Het gebruik van de titel Dauphin gaat ver terug. Wanneer deze voor het eerst werd gebruikt is niet helemaal duidelijk. Vooral bekend is het gebruik door de graven van Vienne, in de Viennois. De eerste heerser hier die de titel gebruikt was in de twaalfde eeuw graaf Guigues IV. Zijn opvolgers gebruikten de titel eveneens waardoor Dauphin bekend kwam te staan als dé titel van de graven van de Viennois. Uiteindelijk kwam het gebied zelfs bekend te staan als de Dauphiné.

In 1364 werd de heerser van de Dauphiné koning van Frankrijk: Charles V (niet te verwarren met keizer Karel V). Hij was de eerste die de troonopvolger, de latere Charles VI, de titel Dauphin gaf. Uiteindelijk werd dit een traditie. Alle Franse troonopvolgers kregen de titel vanaf dat moment bij hun geboorte.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Frankrijk

Bekijk meer over:

Frankrijk

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: