//

Delen middeleeuwse stadsmuur en toren gevonden in Gorinchem

De 19 Martelaren van Gorcum die in Den Briel werden vermoord
De 19 Martelaren van Gorcum die in Den Briel werden vermoord

In Gorinchem zijn restanten van een stadsmuur met bijbehorende toren ontdekt. Dit gebeurde tijdens de voorbereiding op de bouw van een nieuw horecapand.

Deel van de toren - Foto: Gemeente Gorinchem
Deel van de toren – Foto: Gemeente Gorinchem
Volgens RTV Rijnmond gaat het mogelijk om de Blauwe Toren van de oorspronkelijke laat-middeleeuwse vesting van Gorinchem. De restanten zijn gevonden op ruim twee meter diepte. In de restanten van de toren zijn schietgaten aangetroffen die gebruikt werden voor de verdediging van de stad.

De Blauwe Toren stond op de plek waar in in 1572 negentien katholieke priesters werden mishandeld door de watergeuzen. Hoewel godsdienstvrijheid was toegezegd, werden de priesters na de verovering in de toren gemarteld. Ze werden vervolgens overgebracht naar Den Briel. Sommige priesters belandden op een brandstapel, anderen werden opgehangen. Een deel van de relieken van de Martelaren van Gorkum bevindt zich in de Sint-Niklaaskerk aan de Boterstraat in Brussel. In 1675 werden de martelaren zalig verklaard.

Wat er precies met de archeologische vondst gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Lees ook: Samenvatting Tachtigjarige Oorlog
Overzicht van boeken over de Tachtigjarige Oorlog

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: