Week van de koloniale geschiedenis

Delen middeleeuwse stadsmuur en toren gevonden in Gorinchem

In Gorinchem zijn restanten van een stadsmuur met bijbehorende toren ontdekt. Dit gebeurde tijdens de voorbereiding op de bouw van een nieuw horecapand.

Deel van de toren - Foto: Gemeente Gorinchem
Deel van de toren – Foto: Gemeente Gorinchem
Volgens RTV Rijnmond gaat het mogelijk om de Blauwe Toren van de oorspronkelijke laat-middeleeuwse vesting van Gorinchem. De restanten zijn gevonden op ruim twee meter diepte. In de restanten van de toren zijn schietgaten aangetroffen die gebruikt werden voor de verdediging van de stad.

De Blauwe Toren stond op de plek waar in in 1572 negentien katholieke priesters werden mishandeld door de watergeuzen. Hoewel godsdienstvrijheid was toegezegd, werden de priesters na de verovering in de toren gemarteld. Ze werden vervolgens overgebracht naar Den Briel. Sommige priesters belandden op een brandstapel, anderen werden opgehangen. Een deel van de relieken van de Martelaren van Gorkum bevindt zich in de Sint-Niklaaskerk aan de Boterstraat in Brussel. In 1675 werden de martelaren zalig verklaard.

Wat er precies met de archeologische vondst gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

- advertentie -

Lees ook: Samenvatting Tachtigjarige Oorlog
Overzicht van boeken over de Tachtigjarige Oorlog

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: