De geschiedenis van de Ghaznaviden, moslims van Turkse afkomst die op het hoogtepunt van hun macht heersten over een rijk dat zich uitstrekte van het huidige West-Iran tot in India.
Tijdens graafwerkzaamheden in het nieuwe dorp Hoef en Haag (gemeente Vijfheerenlanden) werd in 2017 een pot met daarin bijna vijfhonderd middeleeuwse gouden en zilveren munten gevonden.
Wanneer iemand onzin of leugens uitkraamt, worden er geregeld termen als lulkoek, kletskoek, leuterkoek en lariekoek ingegooid om het gedraai en gelieg taalkundig mooi te verwoorden. Waar komen dit soort begrippen eigenlijk vandaan?
Heiligenlevens of hagiografieën (in het Latijn vitae geheten) zijn een belangrijke bron voor historici. Dit geldt zeker voor de periode van de vroege middeleeuwen waarvan, in tegenstelling tot later eeuwen, weinig is overgeleverd.
Met het begrip kerstening wordt doorgaans het, vaak massaal, bekeren van heidense volkeren tot het christelijke geloof aangeduid. De kerstening van Europa was een proces van vele eeuwen.
Paus Sylvester II ontdekte onder meer de Arabische cijfernotatie en introduceerde deze in het Westen. Dat droeg enorm bij aan de ontwikkeling van de wetenschap en hielp met name de wiskunde een flinke stap vooruit.
Het Tapijt van Bayeux behoort tot de belangrijkste bronnen van de Europese middeleeuwse geschiedenis en trekt jaarlijks meer dan een kwart miljoen bezoekers. Interesse voor historie en/of kunst zal voor de meeste van hen reden zijn om naar Bayeux af te reizen, maar in het verleden werd het tapijt ook wel om politieke redenen gewaardeerd.
De uitdrukking 'lingua franca' is een bijzondere Latijnse term, die veel mensen weleens gehoord hebben. Minder duidelijk is wat het precies betekent en waar dit begrip vandaan komt.
In 1237 verliet een groot leger Mongoolse ruiters de graslanden op de Kyptsjaksteppe ten noorden van de Zwarte Zee en viel de vorstendommen van het Kievse Rijk binnen. De Russen waren te zwak en onderling te zeer verdeeld om weerstand te kunnen bieden, en drie jaar later waren alle Russische steden, met uitzondering van Novgorod, in handen van de Mongoolse
Voordat de boekdrukkunst zich halverwege de vijftiende eeuw over heel Europa verspreidde, moest elk boek apart met de hand worden gemaakt.
Naast resten van gebouwen, fragmenten aardewerk en een waterput, troffen de archeologen in een funderingssleuf negen middeleeuwse zilveren munten aan.
Het middeleeuwse Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg behoort tot de grootste kastelen van Nederland.
"Het lijkt erop dat begraven in tufsteen sarcofagen een tijd lang in de mode was en zeker niet alleen voorbehouden aan mannen. In een van de kisten was in ieder geval een kleuter begraven."
De kastelen van Edward I van Engeland waren een krachtige demonstratie van de ontluikende vaardigheden en visie van de laatmiddeleeuwse bouwers.
In oude kastelen zijn nog vaak wenteltrappen te vinden. Wie oplet merkt dat die trappen vaak rechtsom draaien. Waarom was dat handig?
Het in één adem noemen van ‘kruistochten’ en (de)kolonisatie of van een Leopold II en Godfried van Bouillon. Het gebeurt geregeld in dekoloniseringsdiscussies.
Dertig individuen van wie vijf jaar geleden de resten werden ontdekt op een Merovingisch grafveld in Koksijde in België waren meestal niet verwant aan elkaar. Dat blijkt uit een uitgebreid oud-DNA-onderzoek. Bovendien is deze gemeenschap uit de vroege middeleeuwen heel divers. De resultaten uit het onderzoek lijken eigenlijk heel sterk op de variatie die aanwezig is in de huidige Vlaamse
De verdwijning van Yersinia pestis van ons continent is een mysterie. Niemand weet waarom hij in het midden van de achtste eeuw verdween, en niemand weet waarom hij bij zijn terugkeer duizend jaar later onze voorouders met rust liet. Er zijn meer dan genoeg potentiële verklaringen, maar het definitieve antwoord moet nog worden gegeven.
In de twaalfde en dertiende eeuw verrezen in het rijke Friese Noorden (Friesland en de Groningse Ommelanden) in korte tijd talloze stenen kerkjes. Ze vormen tegenwoordig een monumentale romanogotische erfenis uit de Middeleeuwen en staan er nog steeds patent bij.
In de nacht van 18 op 19 november 1421 werden grote delen van Zuidwest Nederland geteisterd door een zware storm. Ook Kennemerland en Westfriesland en het rivierengebied tot aan Tiel en Arnhem hadden er onder te lijden.
Het Inca-rijk was een rijke en verfijnde beschaving die tussen circa 1400 en 1532 in Peru de dienst uitmaakte. Hoe kwamen deze Inca’s, zoals hun inwoners genoemd worden, aan de macht? Hoe zag de politiek, economie, godsdienst en cultuur van het Inca-rijk eruit, het rijk dat zich op zijn hoogtepunt uitstrekte over 4200 kilometer?