Dark
Light

Middeleeuwen

Artikelen over de Middeleeuwen, de periode tussen de oudheid en de vroegmoderne tijd. Als startpunt van dit tijdperk wordt vaak de val van het West-Romeinse Rijk in de vijfde eeuw gehanteerd en als eindpunt de ontdekking van de 'Nieuwe Wereld' door Columbus in 1492. Onterecht wordt ook vaak gesproken van de 'duistere' of 'donkere middeleeuwen'.

HeksenKruistochten
Molen bij een rivier, Claes Jansz. Visscher, 1613

Daar bij die molen, die mooie molen…

Het is misschien onbegrijpelijk voor de moderne mens, maar in de late Middeleeuwen kon de molenaar geen goed doen. Zijn slechte faam was te wijten aan het ongegronde vermoeden dat hij als beloning voor het malen van de koren, de zogenaamde mouterpacht, zich een te groot deel van het meel toe-eigende.
4 minuten leestijd
Broche met Pictisch ontwerp, tweede helft achtste eeuw, afkomstig van de schat van St. Ninian's Isle

Het einde van Pictland, 795-900

Vanaf de vierde eeuw bevolken de Picten het noordoostelijk deel van wat nu Schotland is. Hun naam wordt ontleend aan de beschilderingen waarmee zij zich versieren. Na een bloeiperiode van Pictland, die haar hoogtepunt bereikt in de achtste eeuw, vallen de Vikingen binnen. Pictland bezwijkt onder deze druk.
9 minuten leestijd
Jeruzalemkapel, gewelf van de toren

Een hemels Jeruzalem in Brugge

In het middeleeuwse Brugge is er keuze te over aan historische monumenten. Een bijzondere parel aan de kroon van ‘Brugge, die scone’ is het Adornesdomein. Een statig herenhuis, een reeks godshuisjes, een prachtige tuin en niet in het minst de mysterieuze Jeruzalemkapel geven bezoekers een inzicht in het leven van de middeleeuwse adel in Vlaanderen.
2 minuten leestijd
1 2 3 61
×