Enorm Maya-beeldhouwwerk gevonden in Guatemala

Deel van het Maya-beeldhouwwerk - Foto: mcd.gob.gt
Deel van het Maya-beeldhouwwerk – Foto: mcd.gob.gt

In de precolumbiaanse ruïnestad Holmul in Guatemala hebben archeologen een groot Maya-reliëf ontdekt. Het beeldhouwwerk is maar liefst acht meter breed en twee meter hoog.

Het reliëf, dat naar schatting zo’n 1500 jaar oud is, werd gevonden onder een piramide die enkele jaren geleden is opgegraven. Het werk verkeert nog in zeer goede staat.

Deel van het Maya-beeldhouwwerk - Foto: mcd.gob.gt
Deel van het Maya-beeldhouwwerk – Foto: mcd.gob.gt (klik voor een grotere afbeelding)


Het zou nog voor ongeveer 95 procent intact zijn en op sommige plekken is zelfs nog originele verf te zien waarmee het reliëf door de Maya’s werd ingekleurd. Betrokken archeologen spreken van een zeer spectaculaire vondst.

Het werk beeldt een mythologisch verhaal uit. Te zien zijn drie menselijke, in veren getooide figuren. Mogelijk is op het beeldhouwwerk de kroning van een Maya-koning te zien.

- advertentie -

Het bijzondere beeldhouwwerk is overigens gevonden dankzij plunderaars die in de ruïnestad een tunnel hadden gegraven. De plunderaars kwamen volgens de archeologen dichtbij het beeldhouwwerk maar zouden het niet hebben gezien.

Omdat het reliëf te groot is om te verplaatsen heeft men besloten het ter bescherming voorlopig weer te bedekken met aarde. Mogelijk kunnen toeristen het beeldhouwwerk later op locatie bekijken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: