Dark
Light

Atlatl Cauac – Azteekse leider (ca.350-439)

“De Speergooiende Uil”
Auteur:
1 minuut leestijd

De Midden-Amerikaanse leider Atlatl Cauac (ca.350-439) geldt als een van de belangrijkste politici uit de geschiedenis van het Maya-rijk. Van 4 mei 374 tot 9 juni 439 was hij de leider van Teotihuacán. Wie was Atlatl Cauac, alias ‘De Speergooiende Uil’?

Atlatl Cauac: leider sinds

Feitelijk is Atlatl Cauac de enige leider van Teotihuacán van wie de naam bekend is. Hij kwam in dit gebied in 374 aan de macht en breidde in de jaren erna zijn macht verder uit over het Maya-rijk. In 378 en 379 wist Siyaj K’ak’, de generaal van Atlatl Cauac, diverse belangrijke plaatsen te veroveren, namelijk Tikal, Uaxactun and Copan. Op de dag dat Atlatl Cauac en zijn legeraanvoerder K’ak’ de macht in Tiklan overnamen, op 14 januari 378, overleed de toenmalige bestuurder van die stad, Chak Tok Ichʼaak I. Op de troon kwam, zo vermoeden archeologen, vanaf dat moment de zoon van Cauac te zitten, namelijk Nun Yax Ayin.

Cauacs bijnaam ‘De Speergooiende Uil’ is hem later toebedeeld door archeologen, die in Teotihuacán afbeeldingen van een uil met een speer hebben gevonden.

Lees ook: Azteekse woorden in het Nederlands

https://www.youtube.com/watch?v=j8aGAXagcjw

Bronnen

Internet
-http://www.mesoweb.com/pari/publications/news_archive/25/strangers/strangers.html
-https://en.wikipedia.org/wiki/Spearthrower_Owl
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Atlatl_Cauac

×