Gouden munten uit de 14e eeuw gevonden in Hemelum

Bij Hemelum, een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, zijn twee gouden munten uit de veertiende eeuw gevonden. De munten zijn ieder enkele duizenden euro’s waard. De vondst is gedaan op het terrein van het voormalige Nicolaasklooster.

Hoe de munten in de bodem zijn beland is niet duidelijk. Vermoed wordt dat ze zijn begraven. De gemeente Súdwest-Fryslân:

“In tijden van onrust was het niet altijd veilig om geld en andere kostbaarheden gewoon in huis te bewaren. En er was veel onrust in Friesland in de kloosterperiode, denk bijvoorbeeld aan de twisten tussen de Schieringers en Vetkopers of aan de watergeuzen. Begraven was de meest veilige optie, maar niet altijd was men in de gelegenheid om het weer op te komen halen of was een ander je al voor. Daarom vinden we zo nu en dan zo’n appeltje voor de dorst in onze bodem.”

Bij de opgravingen is ook Duits aardewerk gevonden en een stuk van een sarcofaag. Op dezelfde locatie vonden archeologen eerder ook al een geraamte van een paard. Het is de bedoeling dat de spullen worden tentoongesteld in Hemelum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: