Grote collectie Nederlandse kaapbrieven online

/
1 minuut leestijd
Foto: Huygens ING
Foto: Huygens ING

Britse kapers maakten in de zeventiende en achttiende eeuw veel vijandelijke schepen buit. De documenten die zij op die gekaapte schepen vonden, liggen al zo’n driehonderd jaar in de National Archives in Londen. Ongeveer een kwart van die Prize Papers is afkomstig van Nederlandse schepen. Deze brieven zijn sinds deze week online te raadplegen.

Dutch Prize Papers
Dutch Prize Papers
Het Huygens ING heeft ongeveer 140.000 gescande pagina’s en objecten van de zogeheten Prize Papers gedigitaliseerd en heeft ze online toegankelijk gemaakt. Bezoekers kunnen elk document tot in detail bekijken. In de collectie kan men bijvoorbeeld zoeken op naam van de kapitein, op de scheepsnaam, en op de datum van de kaping.

De collectie bevat niet alleen scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen, plantagelijsten en ondervragingen van bemanningsleden, maar ook vele duizenden zakelijke en particuliere brieven. De brieven zijn uit alle lagen van de samenleving afkomstig en vormen een bijzonder inkijkje in het dagelijkse leven van gewone mensen. De collectie bevat naast papieren erfgoed ook diverse textielstalen en zelfs enkele sieraden. Hugens ING:

“Deze unieke verzameling is zeer geschikt voor onderzoek naar bijvoorbeeld ontwikkelingen in taal en dialect, handel, materiële cultuur en sociale relaties. De buitgemaakte documenten en objecten geven niet alleen een beeld van de Nederlandse scheepvaart en handel in de zeventiende en achttiende eeuw, maar ook van het leven van opvarenden en hun thuisfront.”

Op basis van brieven uit de Prize Papers presenteerde Derk Bolt tussen 2011 en 2013 het KRO-programma Brieven boven water.

Overzicht van boeken over de maritieme geschiedenis

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Hoe Keulen (een deel) van haar geheugen verloor

Hierna verschenen

Prachtige hulp bij ontcijferen oude archiefstukken

0
Reageren op dit bericht?x