Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Digitalisatie

Digitalisering is het omzetten van data van een analoog naar een digitale gegevensdrager en wordt steeds meer gebruikt bij cultureel erfgoed en archieven. Ook oude kranten en magazines worden steeds vaker gedigitaliseerd en op deze manier voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Boekentip: Digitaal is het nieuwe normaal
Doodsbriefje - Foto: BHIC

Brabants archief digitaliseert oude doodsbriefjes

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) werkt momenteel aan de digitalisering van briefjes waarin artsen vroeger de doodsoorzaak van inwoners optekende. Wat Marja Waals, vrijwilliger bij het archief betreft, zijn de zogenoemde doodsbriefjes om meerdere redenen interessant.
Foto van een doosje met te digitaliseren negatieven van hunebedden D1 en D2 uit de jaren '30 (ยฉ Groninger Instituut voor Archeologie)

RUG digitaliseert 100.000 objecten uit haar academisch erfgoed

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) digitaliseert een omvangrijk deel van haar academisch erfgoed. Doel van het project ‘Spotlight’ is om meer dan 100.000 verschillende objecten online toegankelijk te maken: van de eerste boeken van de Universiteitsbibliotheek (UB) uit de vijftiende en zestiende eeuw, tot de eerste foto’s van hunebedden, het oudste wetenschappelijke instrument van de universiteit en honderden boeken in het
Detail van de Kaart van de verstedelijking

Zeventiende-eeuwse verstedelijking op de kaart

Aan de online Kaart van de verstedelijking is recent een nieuwe informatielaag toegevoegd die inzicht in de zeventiende-eeuwse verstedelijking in Nederland. Voor de extra laag is gebruik gemaakt van de tweedelige atlas Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden uit 1652, van de bekende Amsterdamse kaartuitgevers Joan en Willem Blaeu.
1 2 3 14

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie