De universiteitsbibliotheek in Groningen heeft een interactieve kaart gelanceerd over de intellectueel-culturele geschiedenis van Stad en verre Ommelanden. De kaart koppelt locaties in Frisia, huidig Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland, aan boeken.
De tweetalige kennisbank is zowel bedoeld voor professional als algemeen geïnteresseerden en bevat een grote hoeveelheid informatie over de geschiedenis van Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis.
Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft een collectie objecten uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Het gaat om ongeveer tienduizend foto's en objecten over de mobilisatieperiode, bezettingsjaren, bevrijding en wederopbouw (1939-1960).
Het BHIC in ’s-Hertogenbosch is vorig jaar als eerste archief in Nederland gestart met zogeheten fellowships. Hiermee stelt de archiefinstelling recent afgestudeerden in staat om tegen een vergoeding voor de duur van maximaal vijf maanden onderzoek te doen.
Op 2 december lanceert het Huygens Instituut de volledige digitale editie van alle tot nu toe bekende brieven van en aan Constantijn Huygens met ruim negenduizend brieven.
De zogeheten Atlas of Mutual Heritage biedt een zo compleet mogelijk overzicht van documentatie over de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Vorige week is een nieuwe versie van de groeiende database gelanceerd.
De collectie bestaat uit homepages die Nederlanders zelf maakten over onderwerpen die zij belangrijk vonden, in een tijd waarin online publiceren nog helemaal nieuw was.
Nu archieven in toenemende mate digitaal kunnen worden geraadpleegd zullen ook steeds meer onderzoekers stuiten op (zeer) moeilijk leesbare oude handschriften. Een fraai lees-, kijk- en leerboek daarover biedt uitkomst.
Boekenmuseum Huis van het boek in Den Haag gaat een groot deel van zijn collectie van 350.000 exlibris conserveren en digitaliseren. Het gaat om de collectie van Eugène Strens (1899-1980) met exlibris, klein grafiek en ontwerpen.
Tientallen Brabantse dorpsfilms uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn sinds kort online te bekijken. Het gaat om zogeheten Adolfsfilms, vernoemd naar zakenman Johan Adolfs die tussen 1948 en 1970 ruim vijftienhonderd Nederlandse dorpen op film liet vastleggen.
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) werkt momenteel aan de digitalisering van briefjes waarin artsen vroeger de doodsoorzaak van inwoners optekende. Wat Marja Waals, vrijwilliger bij het archief betreft, zijn de zogenoemde doodsbriefjes om meerdere redenen interessant.
Het UNESCO Memory of the World-archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), bestaande uit ongeveer vijfentwintig miljoen pagina’s, biedt niet alleen inzicht in het reilen en zeilen van de VOC, maar geeft ook een beeld van de interacties tussen Europese en niet-Europese partijen in Azië in de zeventiende en achttiende eeuw.
Het gedigitaliseerde archiefmateriaal omvat veel bijzondere bronnen, waaronder scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen, plantagelijsten en brieven afkomstig uit alle lagen van de samenleving, en eerder verloren gewaande archieven.
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) digitaliseert een omvangrijk deel van haar academisch erfgoed. Doel van het project ‘Spotlight’ is om meer dan 100.000 verschillende objecten online toegankelijk te maken: van de eerste boeken van de Universiteitsbibliotheek (UB) uit de vijftiende en zestiende eeuw, tot de eerste foto’s van hunebedden, het oudste wetenschappelijke instrument van de universiteit en honderden boeken in het
Aan de online Kaart van de verstedelijking is recent een nieuwe informatielaag toegevoegd die inzicht in de zeventiende-eeuwse verstedelijking in Nederland. Voor de extra laag is gebruik gemaakt van de tweedelige atlas Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden uit 1652, van de bekende Amsterdamse kaartuitgevers Joan en Willem Blaeu.
Het Mauritshuis in Den Haag heeft een primeur. Het is het eerste gigapixel-museum ter wereld. Het zeventiende-eeuwse stadspaleis is hierdoor voortaan niet alleen fysiek, maar ook levensecht in een nieuwe virtuele omgeving te bezoeken.
Dit tweede deel behelst de belangrijke periode van 24 januari tot 24 mei 1945, waarin onder meer te zien is hoe De Quay probeert invloed uit te oefenen op de formatie van een nieuw te vormen kabinet.
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een collectie Japanse propagandafilms uit de Tweede Wereldoorlog online toegankelijk gemaakt. De films werden gebruikt als propaganda in voormalig Nederlands-Indië, dat van 1942 tot 1945 werd bezet door Japan.
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft vandaag 18.702 boeken toegevoegd aan Delpher, de website met historische Nederlandse publicaties, waaronder vooral veel kranten. In totaal gaat het om bijna 3 miljoen extra boekpagina’s die aan de archiefsite zijn toegevoegd. Alle boeken zijn afkomstig van de Rijksuniversiteit Groningen en werden uitgegeven tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw. Er zijn titels op
Het Nationaal Archief publiceert op 17 augustus de slavenregisters van Curaçao op zijn website. Op die dag is het precies 225 jaar dat de tot slaaf gemaakte Tula in de opstand kwam tegen de slavernij.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden Nederlandse communisten een belangrijke rol in het verzet tegen de bezetter. Een groot aantal archiefbronnen van de Communistische Partij van Nederland (CPN) met informatie over dit oorlogsverzet is recent gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld.