Dark
Light

Iets boekstaven – Herkomst en betekenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Iets boekstaven
Iets boekstaven (CC0 - Pixabay - SamuelFrancisJohnson)

Wanneer men iets opschrijft voor het nageslacht dan zegt men wel eens dat er iets ‘geboekstaafd’ wordt. Waar komt dit woord precies vandaan?

Met het woord ‘boekstaven’ wordt bedoeld dat er iets op schrift wordt gesteld. En het gaat dan doorgaans niet om een alledaags krabbeltje, maar om belangrijke teksten, bijvoorbeeld voor een boek of wetenschappelijke publicatie.

Vanaf de vijftiende eeuw zijn er in het Nederlands al varianten van dit werkwoord in omloop, zoals boecstaven, boeck-stauen of boickstaven. Volgens een veelgehoorde verklaring moeten we voor de herkomst van dit woord helemaal terug naar de tijd van de Germanen. Met een ‘boekstaafje’ zou dan oorspronkelijk een ‘toverstaafje’ of ‘lotstaafje’ zijn bedoeld waarin ten behoeve van een bezwering of heilwens tekens werden gekrast. Bekend is dat men hiervoor onder meer takjes van de heilige taxusboom gebruikte.

Beuk

Ook wordt weleens gesteld dat het woord ‘boek’ is afgeleid van het woord ‘beuk’. Bekend is dat letters relatief makkelijk in de bast van deze boom geschreven kunnen worden. Mede hierom werden de eerste drukletters uit beukenhout gesneden en middeleeuwse schrijfplankjes werden ook vaak van dit hout gemaakt. Veel etymologen achten het echter niet erg waarschijnlijk dat het woord ‘boek’ is afgeleid van de veelvoorkomende boomsoort.

Bronnen

-https://www.etymologiebank.nl/trefwoord/boekstaven
-Hoeveel poten heeft een octopus – Flip van Doorn (Thomas Rap, 2019)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×