Dark
Light

Netflix koopt rechten boeken Roald Dahl

1 minuut leestijd
Willy Wonka-reep met het logo van Netflix
Willy Wonka-reep met het logo van Netflix (Still Youtube / Netflix)

Streamingdienst Netflix heeft de Roald Dahl Story Company overgenomen en daarmee de rechten van alle boeken van schrijver Roald Dahl in handen gekregen. Het platform wil bekende verhalen zoals Matilda, De Grote Vriendelijke Reus en Sjakie en de chocoladefabriek in nieuwe formats uitbrengen.

De Roald Dahl Story Company werd gerund door Dahls kleinzoon Luke Kelly. Hij verhuist mee naar Netflix. Hoewel het platform al vaker heeft gewerkt met bekende namen, komt een complete bedrijfsovername niet vaak voor.

Plannen

Netflix geeft aan met de verhalen een unieke wereld te willen creëren, met onder andere live actiefilms, games en theaterstukken. Over de plannen zegt Ted Sarandos, mede-directeur van Netflix:

“We brengen deze tijdloze verhalen naar een groter publiek in nieuwe formats, maar we willen hun unieke geest en universele thema’s van verrassing en vriendelijkheid behouden, terwijl we ook wat nieuwe magie toevoegen.”

De streamingdienst is in een concurrentiestrijd verwikkeld met andere platforms als Amazon Prime en Disney+. Met de laatste aankoop heeft Netflix een nieuw middel in handen in de strijd om de kijker.

Animatieserie

In 2018 werd al een contract gesloten met de Roald Dahl Story Company waarbij de dienst drie jaar lang op basis van Dahls boeken animatieseries mocht maken. Makers als Taika Waititi en Phil Johnson werken nu aan een serie gebaseerd op Sjakie en de chocoladefabriek. Ook is een film gebaseerd op Matilda de musical in de maak.

Boekenplank met titels van Roald Dahl
Boekenplank met titels van Roald Dahl (CC BY-SA 3.0 – Onderwijsgek – wiki)

Er wordt geschat dat het bedrijf voor de eerdere samenwerking tussen de 500 miljoen en een miljard dollar betaalde. Met de huidige aankoop van alle rechten is naar verwachting veel meer geld gemoeid. Hoeveel precies is onbekend, maar het gaat volgens Amerikaanse media om de grootste koop in de geschiedenis van Netflix.

De boeken van Roald Dahl (1916-1990) zijn meer dan 300 miljoen keer verkocht en in 63 talen te verkrijgen. Naast de al genoemde klassiekers, is de Britse auteur onder meer bekend van boeken als De fantastische meneer Vos, De Griezels en De Reuzenperzik. Dahl schreef zowel boeken voor kinderen als volwassenen.

Bronnen

-https://about.netflix.com/en/news/netflix-acquires-iconic-roald-dahl-story-company
-https://nos.nl/artikel/2398831-musical-van-matilda-op-netflix-streamingdienst-koopt-rechten-op-verhalen-roald-dahl
-https://www.manners.nl/netflix-disney-roald-dahl/
×