Dark
Light

Oudste waterwinning van Wassenaar ontdekt in duingebied

1 minuut leestijd
Onderzoek op de vindplaats
Onderzoek op de vindplaats - Foto: Gemeente Wassenaar

In een duingebied bij Wassenaar zijn de restanten van een middeleeuwse boerderij met waterput en haardplaats ontdekt. Volgens de gemeente gaat het om de oudste sporen van waterwinning die ooit in Wassenaar zijn gevonden.

Tijdens werkzaamheden van drinkwaterbedrijf Dunea stuitten archeologen in de buurt van een vroegere duintop op een diepte van vier meter op verkleuringen van het zand en enkele scherven van aardewerk. Het bleek te gaan om resten van een boerderij, compleet met waterput en haardplaats, vermoedelijk daterend uit de vroege Middeleeuwen. Een bijzondere ontdekking, aangezien in de gemeente niet eerder een huisplaats uit deze tijd is gevonden en in de duinen niet vaak bewoningssporen aangetroffen worden.

Gemeentelijk archeoloog Jorinde Vroeijenstijn is dan ook in haar nopjes met de vondst:

De kans dat we een huisplaats als deze aantreffen is niet zo groot, daarom is deze opgraving van grote waarde voor het begrijpen wie hier woonde en hoe zij omgingen met dit dynamische kustgebied. Het biedt nieuwe inzichten in het leven in deze regio tijdens de vroege Middeleeuwen.

Onderzoek op de vindplaats
Onderzoek op de vindplaats – Foto: Drinkwaterbedrijf Dunea

Waterputten zijn bovendien altijd interessant voor historisch onderzoekers. Vroeijenstijn:

Op de bodem van een put vinden we vaak scherven van kapot aardewerk. Je kunt je voorstellen dat iemand wel eens wat uit zijn handen liet vallen boven zo’n put of zelfs bewust iets in de put gooide. Deze scherven kunnen ons iets vertellen over het tijdperk waarin deze mensen geleefd hebben.

Het aardewerk in de waterput dateert vermoedelijk uit de negende eeuw. Verder denken de onderzoekers dat de gevonden boerderij al generaties werd bewoond door één familie. Hier wordt de komende tijd extra onderzoek naar gedaan.

Betrouwbaar drinkwater

Dat de ontdekking precies op deze plek in de duinen is gedaan vindt Kevin Joosten van drinkwaterbedrijf Dunea bijzonder:

Ook in die tijd wist men blijkbaar al dat er in de duinen schoon en betrouwbaar drinkwater te vinden was. Drinkwater is sinds mensenheugenis een kostbaar goed en is altijd al de basis geweest bij het kiezen van een tijdelijke of permanente nederzetting.

×