Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Koude Oorlog

Artikelen over de Koude Oorlog die officieel duurde van 1945 tot 1991. Tijdens deze periode van 'gewapende vrede' stonden de communisten en het kapitalistische westen tegenover elkaar. De communisten werden vooral geleid door de Sovjet-Unie terwijl het westerse 'blok' werd aangevoerd door de Verenigde Staten. De term "koude oorlog" werd voor het eerst gebruikt door schrijver George Orwell in 1945, in een essay in de Tribune. Europa werd door de spanningen gesplitst in een westelijk gedeelte dat door de Verenigde Staten beรฏnvloed werd, en een oostelijk deel onder invloed van de Sovjet-Unie. In een toespraak in 1946 sprak de toen net afgetreden Britse premier Winston Churchill van een "IJzeren Gordijn, dat werd neergelaten tussen Stettin aan de Oostzee en Triรซste aan de Adriatische Zee". Een van dรฉ symbolen van de Koude Oorlog was de Berlijnse Muur. Op deze pagina vind je nieuws en historische achtergronden over de Koude Oorlog.

Overzicht van: Boeken over de Koude Oorlog
Vintage typemachine

Vele wegen naar verraad

Drie Britse auteurs hebben het genre van de spionageroman op de kaart gezet: Ian Fleming, John le Carrรฉ en Graham Greene. Hun boeken, waarvan miljoenen over de toonbank gingen, waren gedroomde scenarioโ€™s voor Hollywood en werden iconische Koude Oorlogsfilms. Hoewel hun werk als fictie geldt, konden de auteurs bij het verzinnen van hun verhalen putten uit de ervaring die ze
Noodzetel in Den Haag, RCE

Ondergrondse bunkers Koude Oorlog in beeld gebracht

In het diepste geheim zijn tijdens de Koude Oorlog in ons land onder overheidsgebouwen beschermde onderkomens gecreรซerd. Na een eventuele aanval met een atoombom, zouden de ministers met een aantal ambtenaren in deze ondergrondse noodzetels nog een paar weken het bestuur van het land voort kunnen zetten.
De vrolijke verrader - Detail van de boekcover

Soldaat van de Koude Oorlog

Onlangs stierf op Tweede Kerstdag in een buitenwijk van Moskou een Rotterdammer op de gezegende leeftijd van 98 jaar. George Blake (1922-2020) was niet zomaar een pensionado die uit plezier van zijn oude dag genoot in de frisse Russische hoofdstad. Hij is ontegenzeggelijk de meest beruchte spion van Nederlandse bodem.
1 2 3 6

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Geschiedenis kan helpen onszelf en de wereld rondom ons beter te begrijpen."

Meer informatie over ons project