De Britse East India Company (EIC)
De Britse East India Company (EIC), ofwel de Britse Oost Indië Compagnie, was een handelsorganisatie die leek op de Nederlandse Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).
De Nederlandse Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met de zeventiende eeuw. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakte een periode van bloei door, in de handel, wetenschap en kunsten. In deze eeuw werd ook de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Dit was destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld en de eerste naamloze vennootschap met vrij verhandelbare aandelen. Na het rampjaar 1672 – toen “het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos” was – begon een periode van relatieve economische neergang en was de Gouden Eeuw over haar hoogtepunt heen. Op deze pagina vind je een groot aantal artikelen over en gerelateerd aan de Gouden Eeuw.
Rembrandt van Rijn
Michiel de Ruyter
Maarten Tromp
Prins Maurits
Frederik Hendrik
Arminius & Gomarus
Antoni van Leeuwenhoek
Johan van Oldenbarnevelt
Koning-stadhouder Willem III
Gebroeders de Witt
Zo groeide Amsterdam in de Gouden Eeuw (animatie)
Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC)
Synode van Dordrecht
Oranjezaal
Overzicht van: Boeken over de Gouden Eeuw
DVD: De Gouden Eeuw – Hans Goedkoop
De Britse East India Company (EIC), ofwel de Britse Oost Indië Compagnie, was een handelsorganisatie die leek op de Nederlandse Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).
Het spiegelretourschip, ook bekend als retourschip, is het scheepstype dat door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) het vaakst gebruikt werd op de Atlantische vaart naar Nederlands-Indië.
Het fluitschip is een beroemd zeilschip van Nederlandse makelij. Deze driemaster was een ingenieus soort vrachtschip dat in de zeventiende en achttiende eeuw in ons land gebruikt werd en een aantal bijzondere kenmerken had.
Volgens het museum dekt de term 'Gouden Eeuw' de lading van de zeventiende eeuw eeuw niet, omdat deze de negatieve kanten van de betreffende eeuw zou negeren.
Het Muiderslot behoort tot de bekendste kastelen van Nederland. De bij Muiden gelegen Waterburcht dateert oorspronkelijk uit de dertiende eeuw en kent een lange geschiedenis. Een beknopte geschiedenis van het Muiderslot.
Op donderdag 14 juni 1618 verscheen de oudste nog overgeleverde gedrukte krant van Nederland, de 'Courante uyt Italien, Duytslandt, &c.' van de in Amsterdam gevestigde Hamburgse immigrant Casper van Hilten.
Op 31 juli 1667 werd in het Kasteel in Breda de Vrede van Breda ondertekend. Dit verdrag maakte een einde aan de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.
Doordat een veelbesproken islamitische school in Amsterdam naar hem is vernoemd, valt zijn naam geregeld: Cornelis Haga. Wie was hij precies?
De Rotterdamse student Thijs Meuldijk heeft de sleutel van het graf van Michiel de Ruyter. En die past nog ook, bleek bij controle in De Nieuwe Kerk. Die sleutel werd in 1881 gemaakt om grafgluuders buiten te houden.
In het Rijksmuseum is dinsdag een topstuk gepresenteerd dat is gevonden in het zogeheten Palmhoutwrak, een schip dat in de zeventiende eeuw in de buurt van Texel verging.