Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Gouden Eeuw

De Nederlandse Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met de zeventiende eeuw. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakte een periode van bloei door, in de handel, wetenschap en kunsten. In deze eeuw werd ook de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Dit was destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld en de eerste naamloze vennootschap met vrij verhandelbare aandelen. Na het rampjaar 1672 - toen "het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos" was - begon een periode van relatieve economische neergang en was de Gouden Eeuw over haar hoogtepunt heen. Op deze pagina vind je een groot aantal artikelen over en gerelateerd aan de Gouden Eeuw.

Naar recente berichten

Kopstukken van de Gouden Eeuw

Tip: Zo groeide Amsterdam in de Gouden Eeuw (animatie) Overzicht van: Boeken over de Gouden Eeuw
Reconstructie door Jรธrgen Wadum, een van de onderzoekers

Gezinshereniging dankzij kunsthistorisch onderzoek

Kunsthistorici zijn erin geslaagd een zeventiende-eeuws gezin weer bijeen te brengen. Op een schilderij uit 1626 van Cornelis de Vos blijken oorspronkelijk niet twee maar drie personen te zijn afgebeeld. Lange tijd waren op het schilderij alleen een vader met zijn zoon te zien. De missende moeder is recent opgespoord en met haar gezin herenigd.
Detail uit het memorieboek van Maria van Nesse

Bijzondere vondst: de zeventiende eeuw door vrouwenogen

In een Belgisch familiearchief is bij toeval een unieke bron over de zeventiende-eeuwse Noordelijke Nederlanden boven water gekomen. Het eenvoudig ogende boekje bevat een schat aan gedetailleerde informatie over het dagelijks leven in de zeventiende eeuw, gezien door de ogen van een vrouw: Maria van Nesse.
Schets van Hansken, gemaakt door Rembrandt van Rijn, ca. 1637

Hansken – De beroemdste olifant van de 17e eeuw

De Aziatische olifant Hansken was in de zeventiende eeuw een enorme bezienswaardigheid. Het dier werd in 1632 vanuit Aziรซ naar de Nederlanden verscheept, als geschenk voor prins Frederik Hendrik. Hierna reisde ze langs jaarmarkten, kermissen en tentoonstelling in binnen- en buitenland. Ook Rembrandt was onder de indruk.
Detail van de tentoonstellingscatalogus

Het leven van de zeventiende eeuw in geuren

In een laat zestiende-eeuwse prentenserie van Hendrick Goltzius wordt de reuk verbeeld door verliefde paartjes. Daarin verwijst de roos steevast als attribuut naar de gelukzalige geestes- en lichaamsgesteldheid van verliefden. Soms waarschuwt een moraliserend onderschrift voor de bedrieglijke aard van de zintuigen. Rozen hebben doornen: het is niet altijd rozengeur...
1 2 3 8

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Honderden historici brachten hun kennis al in."

Overzicht van auteurs op Historiek