Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) – Prinses van Oranje

Wilhelmina van Pruisen is de geschiedenis ingegaan als de daadkrachtige vrouw van Willem V, de laatste stadhouder van de Republiek. Door spanningen in de samenleving ging ze steeds meer een actieve politieke rol vervullen. Ze is het bekendst van haar aanhouding bij Goejanverwellesluis door de patriotten.

Grace O’Malley (ca. 1530-1603) – Ierse piratenkoningin

De Ierse Grace O’Malley maakte als piratenkoningin niet alleen de zeeën onveilig, maar ging vanwege van haar onverzettelijke houding tegen de Engelse overheersing van haar land ook de geschiedenis in als een voorvechtster “avant la lettre” van een onafhankelijke Ierse natie.

Zenobia – Koningin van Palmyra

Zenobia, de koningin van Palmyra die in opstand kwam tegen de Romeinen. Na de mysterieuze dood van haar man Odaenathus eist zij de troon op voor haar zoon, Vallabathus en noemt zichzelf Koningin van het Oosten, naar haar voorbeeld Cleopatra.

Berbervrouwen vlechten voor vrijheid

“Kahina, Kahina, schrijf de vrijheid; jij kent geen begrenzingen; jij overwint obstakels”, zong DjurDjura. De Algerijnse ‘meidengroep’ eerde hiermee hun Berberse voormoeder, de mythische vorstin en legerleidster Kahina (zevende eeuw van onze tijdrekening). Toch genieten Berbervrouwen bijzonder weinig vrijheid. Maar ze drukken zich al eeuwenlang op een sluikse manier uit:

Walburga – Beschermheilige uit de Middeleeuwen

Walburg was een Angelsaksische non die halverwege de achtste eeuw op verzoek van Bonifatius naar het continent kwam. Zij werd abdis van het klooster Heidenheim in Beieren, maar genoot in onze streken vooral in de late middeleeuwen bijzondere verering.

1 2 3 11