De Amerikaan Benjamin Ferencz overleed afgelopen week op 103-jarige leeftijd. Na de Tweede Wereldoorlog was hij in Neurenberg hoofdaanklager tijdens het zogeheten Einsatzgruppen-tribunaal, dat in de media "de grootste moordzaak in de geschiedenis" werd genoemd.
Na de Tweede Wereldoorlog werden 39 Nederlandse oorlogsmisdadigers geëxecuteerd. Onder hen de Heerlense kampbewaker Johannes Driehuis.
Erik Hazelhoff Roelfzema, ook wel bekend als de 'Soldaat van Orannje': een van de bekendste verzetsstrijders uit de Nederlandse geschiedenis.
Als overtuigde nazi van het eerste uur speelde Robert Ley een belangrijke rol in het fascistisch Duitsland van Adolf Hitler.
Ludwig Beck was tegen het einde van de jaren dertig van de vorige eeuw als Chef van de Generale Staf één van de invloedrijkste officieren in nazi-Duitsland. Het belette hem evenwel niet openlijk kritiek te uiten op de oorlogspolitiek van Hitler, een beslissing die hem uiteindelijk fataal werd.
Konstantin Freiherr von Neurath had al een indrukwekkende diplomatieke carrière achter de rug toen hij begin jaren dertig lid werd van de nazipartij en schopte het in 1943 zelfs tot SS-Obergruppenführer, de hoogste generaalsrang onder die van Reichsführer SS Heinrich Himmler.
In de Eerste Wereldoorlog was hij een van de belangrijkste militaire leiders, wat hem veel populariteit bezorgde. In de Tweede Wereldoorlog was zijn rol omstreden, als hoofd van het Vichy-regime.
Fritz Sauckel werd als overtuigde nazi en antisemiet van het eerste uur tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijk door Adolf Hitler aangesteld aan het hoofd van de dienst “Arbeitseinsatz”, een organisatie die de nodige arbeidskrachten moest aanleveren om de Duitse oorlogsmachine draaiende te houden.
De Japanse politicus Yosuke Matsuoka verwierf in 1933 internationale naamsbekendheid met zijn toespraak waarin hij de terugtrekking van Japan uit de Volkerenbond aankondigde.
Heinz Guderian wordt door historici beschouwd als de bedenker van de Blitzkrieg waarmee het Duitse leger in het begin van de Tweede Wereldoorlog aanzienlijke successen boekte en grote delen van Europa wist te veroveren.
De Britse oorlogsvlieger Douglas Bader schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog geschiedenis door als piloot wiens beide benen na een vliegtuigongeval waren geamputeerd drieëntwintig Duitse toestellen neer te schieten.
Nicolaas van Nieuwenhuysen, de kamparts en chirurg in concentratiekamp Amersfoort, die een ernstig zieke man, die op het punt stond te overlijden in het gezicht sloeg met de woorden: ‘Stel je niet zo aan, idioot’, werd op 2 mei 1945 gearresteerd. De arts had er toen heel wat ‘avonturen’ in Amersfoort en elders op zitten.
De Nederlandse oorlogsmisdadiger Willem van der Neut ontsnapte in 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda en week uit naar Duitsland, waar hij de rest van zijn leven onder de schuilnaam Karl-Heinz Braun leefde.
Gustav Schröder ging de geschiedenis in als de kapitein van de oceaanstomer St-Louis die door zijn onverzettelijkheid aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan negenhonderd Duitse Joden wist te redden uit de handen van de nazi’s.
Robert “Ritter” von Greim ontpopte zich tijdens de Eerste Wereldoorlog als één der meest succesvolle Duitse gevechtspiloten die het later onder het naziregime tot veldmaarschalk schopte en in de laatste dagen van het Derde Rijk Hermann Göring opvolgde als opperbevelhebber van de Luftwaffe.
Winston Churchill is één van de bekendste staatslieden van de twintigste eeuw. Met name zijn rol in de Tweede Wereldoorlog is beroemd.
Hoewel hij niet al te veel bekendheid geniet, vormt de persoon van Joris Van Severen een van de meest moeilijk te plaatsen figuren in de Belgische politieke geschiedenis.
De naam van Tomoyuki Yamashita raakte bij alle geallieerde troepen in de Stille Oceaan bekend toen hij er in februari 1942 in slaagde de onneembaar geachte Britse kolonie Singapore te veroveren.
De naam Walter von Reichenau doet vandaag de dag wellicht nog bij weinigen een belletje rinkelen. Toch speelde hij als één van Hitlers favoriete veldmaarschalken in het begin van de Tweede Wereldoorlog een prominente rol.
De vrijheidsstrijder, schrijver en verzetsman Anton de Kom (1898-1945) is de eerste Surinamer die is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Wie was Anton de Kom?