Dark
Light

Resten 6000 jaar oude appels gevonden bij Tiel

Auteur:
1 minuut leestijd
Appel (cc0 - Pixabay - jarmoluk)
Appel (cc0 - Pixabay - jarmoluk)

Archeologen hebben op industrieterrein Medel bij Tiel wilde appels van 6000 jaar oud gevonden. De toenmalige bewoners van het gebied leefden in de Steentijd en hebben de appels gesneden en gedroogd om te bewaren. Dat meldt de gemeente Tiel.

Archeologen vonden verschillende appelhelften van bijna 6000 jaar oud. Appels worden vaker gevonden bij opgravingen, al zijn ze zelden zo oud. De gemeente Tiel:

“Bijzonder aan deze appels is het verhaal dat ze vertellen. Daaruit blijkt dat de bewoners in de Steentijd de appels niet meteen opaten, maar bewaarden voor later. Zij sneden de appels in twee helften en droogden de appels na het snijden. Dat kunnen de archeologen zien aan de gerimpelde schil van de halve appels die archeologen vonden. We zien zelfs dat de bewoners de appels droogden bij een kampvuur. We weten dit, omdat deze appels zijn verbrand. Ze lagen te dicht bij het vuur.”

Wilde appels zijn vrij zuur. Tegenwoordig vinden we deze appels niet meer lekker om rauw te eten.

“De mensen die 6000 jaar geleden in de Betuwe leefden, hadden minder problemen met de smaak. Toch zullen ook in de Steentijd de appels vooral zijn gedroogd of gebakken. In latere tijden maakten mensen van deze appels gelei (een soort jam), appelcider, Calvados en verjus (een soort appelazijn).”

De wilde appel is tegenwoordig vrij zeldzaam in Nederland. Eerder dit jaar werd bij Tiel een duizenden jaren oud familiegraf met volwassenen en kinderen gevonden.

Ook interessant: Het bewogen leven van Tiels Flipje
…en: Prehistorie – Betekenis begrip en periodisering

×