Bij ondergrondse kerken denken we vooral aan kerken op zolders en in kelders, in gebieden waar het christelijk geloof onderdrukt wordt. In de Ethiopische stad Lalibela zijn échte ondergrondse kerken te vinden. Ze zijn begin dertiende eeuw uitgehouwen in de rotsen. De daken van de bijzondere godshuizen bevinden zich op grondniveau.
De elf kerken die in opdracht van de koning uit de rotsen werden gehouwen, staan sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De godshuizen trekken nog altijd veel pelgrims. Na de dood van de koning werd de stad naar hem vernoemd.
Gereedschap van koning Lalibela
De beroemdste en best bewaard gebleven kerk is Bete Ghiorghis (Huis van de heilige George). Het dak van deze kerk, die wat afgezonderd staat van de andere bouwwerken, is versierd met Griekse kruizen en de ramen zijn gedecoreerd met spitsbogen en bladmotieven. In de kerk is een kist te vinden waarin volgens de overlevering het gereedschap van koning Lalibela wordt bewaard.
![De kerk gaat vrijwel helemaal op in het landschap (cc - A. Davey)](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2016/05/De-kerk-gaat-vrijwel-helemaal-op-in-het-landschap-cc-A.-Davey--e1464188988656.jpg)
De kerken van Lalibela zijn nog altijd in gebruik.
Boek: The Lalibela Handbook