Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

T. rex van Naturalis heet vanaf nu Trix

1 minuut leestijd
Wetenschappelijk onderbouwde ‘artist impression’ van Tyrannosaurus rex Trix. (Naturalis)
Wetenschappelijk onderbouwde ‘artist impression’ van Tyrannosaurus rex Trix. (Naturalis)

De Tyrannosaurus rex die medewerkers van Naturalis enkele jaren geleden opgroeven in de Amerikaanse staat Montana heeft de naam Trix gekregen. Het Museumdirecteur Edwin van Huis heeft dat vandaag in een video bekendgemaakt.

Afgelopen periode kreeg Naturalis veel suggesties voor de naam van de dinosaurus. Acht van de tien keer werd de naam genoemd die het museum nu aan haar geven.

Trix werd in september 2013 door experts van Naturalis opgegraven in Montana. In december 2014 was met hulp van het publiek het geld bijeen gebracht om het skelet naar Nederland te halen, te prepareren en te onderzoeken. Naturalis is het enige museum buiten de Verenigde Staten dat een exemplaar van de vleesetende dinosaurus bezit.

Het skelet staat in de top 3 van meest complete T. rex-skeletten ooit. De gevonden botten verkeren volgens Naturalis in uitstekende staat.

“Geen ander T. rex-fossiel is zo weinig vervormd gedurende de 66 miljoen jaar dat het in de grond heeft gelegen. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat de T. rex van Naturalis erg oud is geworden. Trix is een “Grand Old Lady”, een dame op leeftijd, van wie de heftige levensloop terug te zien is in haar skelet.”

Vanaf 10 september kunnen bezoekers Trix zelf bekijken.

https://youtu.be/HPBg5egXgh4

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.314 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons:

Meer over het onderwerp: