Dark
Light

Paleontologie

Paleoart reconstructie van North Dakota in de eerste maanden na de Chicxulub meteorietinslag

Nieuw maar (donker) licht op het einde van de dinosauriërs

Wetenschappers gaan er al langere tijd van uit de inslag van een enorme meteoriet in het huidige Mexico ongeveer 66 miljoen jaar geleden het einde van het dinoaurus-tijdperk inluidde. De in 1991 ontdekte Chicxulubkrater, met een breedte van maar liefst 180 kilometer, getuigt van de enorme impact van deze inslag.
2 minuten leestijd
Zwemmende blauwe vinvissen voor de kust van Californië, VS

Het grootste dier ooit

Het is een eenvoudige, maar belangrijke constatering die het waard is nog eens herhaald te worden: het grootste dier dat ooit heeft geleefd leeft hier en nu. Van alle miljarden soorten die gedurende de miljarden jaren van de aardgeschiedenis hebben geleefd, behoren wij tot de paar bevoorrechte soorten die dat kunnen zeggen.
6 minuten leestijd
Vulkaanuitbarsting op IJsland

Klimaatverandering bedreigde leven op aarde meer dan eens

We zouden allemaal dankbaar moeten zijn voor de enorme veranderingen die het klimaat op aarde heeft ondergaan. Zouden er niet miljarden jaren zijn voorbijgegaan met intense activiteit van hemel en zon, met herhaalde inslagen van asteroïden, indrukwekkende vulkaanuitbarstingen, buitengewone atmosferische veranderingen, spectaculaire tektonische verschuivingen en voortdurende biotische aanpassingen, dan zouden we vandaag de dag niet leven.
13 minuten leestijd
De Piltdownmens met een aantal van zijn belangrijkste onderzoekers

De Piltdown-mens hoax

Toen in 1912 in een grintgroeve bij het Engelse gehuchtje Piltdown (Essex) enkele resten van een schedel werden gevonden, was de wetenschap een en al oor. De schedel was namelijk vrij ‘modern’ terwijl de restanten van de onderkaak die korte tijd later op dezelfde plek gevonden waren, een zeer aapachtig voorkomen hadden. Wetenschappers hoopten eindelijk de ontbrekende schakel in de
4 minuten leestijd
Homo diluvii testis. Het fossiel zoals te zien in het Teylers Museum in Haarlem

De mens die getuige was van de zondvloed

De Zwitserse arts en natuuronderzoeker Johann Jacob Scheuchzer beweerde in 1725 het versteende geraamte te hebben gevonden van een mens die getuige was geweest van de Bijbelse zondvloed, waarbij de God van het Oude Testament middels een zondvloed afrekende met alle slechte mensen op aarde en alleen Noach spaarde door hem een ark te laten bouwen.
3 minuten leestijd
1 2 3 7
×