‘The King’s Speech’ winnaar Oscars

Oscars
De historische film The King’s Speech is de grote winnaar geworden van de 83ste uitreiking van de Oscars.

De film sleepte vier Oscars in de wacht: Beste Film, Acteur, Script en Regisseur. Dat de film van regisseur Tom Hooper Oscars zou winnen was eigenlijk wel duidelijk. In de maanden voorafgaand aan de Oscar-uitreiking in Los Angeles won de film al verschillende grote filmprijzen, waaronder BAFTA’S en de Directors Guild of America.De film Inception won afgelopen nacht ook vier Oscars maar dat waren prijzen in minder belangrijke categorieën.

- advertentie -

In The King’s Speech wordt het verhaal verteld van koning George VI van het Verenigd Koninkrijk (1895-1952) die in 1936 zijn broer Eduard VIII opvolgde. Deze koning Eduard VIII deed afstand van de troon omdat hij met Elisabeth Wallis Warfield wilde trouwen maar daarvoor geen toestemming kreeg van eerste minister Baldwin. George had altijd in de schaduw van zijn broer gestaan en zat niet direct op het koningschap te wachten. Toch aanvaardde hij in 1936 de kroon. Koning George VI had echter wel een groot probleem. Praten ging hem in verband met een stotterprobleem moeilijk af.

In de film is te zien hoe de koning dit probleem, samen met de onorthodoxe Australische spraaktherapeut Lionel Logue, aanpakt.

Trailer van The King’s Speech

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: