Dark
Light

Liefde van toen

Bericht in 'Het nieuws van den dag'

Liefde van toen: zo verliep een date van je voorouders

Een date regelen met een mogelijke nieuwe geliefde? Dat is nu een kwestie van een paar appjes sturen. Maar pakweg honderd jaar geleden ging dat wel anders. Als je met elkaar in contact was gekomen via een huwelijksadvertentie was er vaak een correspondentie op gang gekomen waarin je een eerste ontmoeting kon organiseren. Niet zelden gebeurde dat open en bloot
3 minuten leestijd

Liefde van toen: zo regelde je vroeger een date

Daten is zenuwslopend, dat hoef je niemand te vertellen die het van nabij heeft meegemaakt. Schrale troost: vroeger was het nog veel erger. Had je gereageerd op een huwelijksadvertentie dan kwam meestal een schriftelijke correspondentie op gang. Die liep, zeker in het begin, niet rechtstreeks van huis naar huis.
3 minuten leestijd
Advertenties in het Nieuw Israelietisch weekblad van 27 september 1907

Liefde van toen: de opmars van de huwelijksadvertentie

Als je door een hedendaagse bril naar oude huwelijksadvertenties kijkt zie je hoe de betekenis van het huwelijk is veranderd. Wat vooral opvalt is de vaak ronduit zakelijke insteek van de teksten. Veel mensen zochten simpelweg een partner met een zekere hoeveelheid kapitaal (‘fortuin’) zodat ze zich verzekerd wisten van een goed bestaan.
3 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×