Dark
Light

Seksualiteit

Artikelen en achtergronden over de geschiedenis van seks. Van bordeelmunten in het Romeinse rijk, en homoseksualiteit tot negentiende-eeuwse vibrators. Boekenlink: Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw
Afbeelding uit de 'Roman van de Roos'

Liefde toen en nu: zoek de overeenkomsten…

Zijn er overeenkomsten tussen de huidige opvattingen over de liefde en beschrijvingen in middeleeuwse romans? De ontkenner zegt cynisch ‘nee’. Die oude romans werden meer dan zeven eeuwen geleden gedicht, en wel in een tijd toen er totaal andere zienswijzen over de liefde golden. De verhalen zijn hopeloos achterhaald. Maar is dat zo?
8 minuten leestijd
Klaas Hollander (derde van links) verbleef in de jaren zeventig een paar maanden in een kibboets in Israël. Hij had daar een geweldige tijd met al die leuke meiden.

Toffe jongens: seks in de jaren ’60 en ’70

H.L. Batenburg stond in zijn bekende 'Boek voor verloofden en jonggehuwden' onder meer stil bij het voorspel en het ‘huwelijkse mingenot’. Als je als man klaarkwam, had je volgens hem ‘teelvocht uitgeworpen’ en ‘de vrucht in de haven des levens neergelegd’. Men kon zich verder het beste aan het mingenot overgeven wanneer er een noordenwind waaide.
11 minuten leestijd
Bezoek van een vrijer - Detail van een schilderij van Friedrich Ortlieb, 1909

Liefde van toen: Venstervrijen

Hoe ongelooflijk spannend moet het zijn geweest. Ergens in de negentiende eeuw lag je als meisje uit Staphorst, een jaar of twintig oud, in je bed. Je dacht aan de jongen uit het dorp die je leuk vond. Zó leuk dat hij wat jou betreft zelfs een mogelijke huwelijkskandidaat was. Hij had hetzelfde geloof en kwam uit een keurige familie.
3 minuten leestijd
Hermaphroditus en Salmacis - Louis Finson, circa 1600

Hermaphroditus – Man en vrouw in één lichaam

Hermaphroditus is een figuur uit de Griekse mythologie. In het verhaal dat door Ovidius werd opgetekend in zijn Metamorfosen, versmelten de lichamen van de jongen Hermaphroditus en een waternimf tot één gedaante met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Het afgeleide woord ‘hermafrodiet’ gebruiken we vandaag de dag nog.
2 minuten leestijd
1 2 3 6

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×