Liefde van toen: Venstervrijen

Hoe ongelooflijk spannend moet het zijn geweest. Ergens in de negentiende eeuw lag je als meisje uit Staphorst, een jaar of twintig oud, in je bed. Je dacht aan de jongen uit het dorp die je leuk vond. Zó leuk dat hij wat jou betreft zelfs een mogelijke huwelijkskandidaat was. Hij had hetzelfde geloof en kwam uit een keurige familie.

/

Lichaamsbeharing, meer dan een simpel vachtje

Wat hebben Julius Caesar, Lodewijk XIV en Andy Warhol gemeenschappelijk? Ze droegen alle drie een haarstuk om hun kaalheid te verbergen en meteen werd die pruik een kenmerk van hun imago. Hoe identiteit, maatschappelijke denkbeelden, een sociale en/of politieke overtuiging, sociale positie, kleur… een rol speelden in hoofd- en huidhaar, is te zien op een tentoonstelling in Parijs.

Liefde van toen: zo louche waren de eerste huwelijksbureaus

Tegenwoordig maken singles die op zoek zijn naar een partner vooral gebruik van datingapps. Er was echter een tijd dat de relatiebureautjes als paddenstoelen uit de grond schoten. Toen kranten eind negentiende eeuw steeds hogere oplagen bereikten, vormden ze een aantrekkelijk platform om mensen in de etalage te zetten. Niet alle bureaus waren echter even betrouwbaar...

Jubilea – Benamingen en kleuren

Iedere huwelijksdag is (zolang de relatie nog goed is) reden voor een feestje. Tijdens huwelijksjubilea wordt men soms gefeliciteerd met een papieren, zilveren, kristallen of gouden huwelijk. De benamingen zijn afhankelijk van het aantal jaar dat men getrouwd is.

Liefde van toen: zo verliep een date van je voorouders

Een date regelen met een mogelijke nieuwe geliefde? Dat is nu een kwestie van een paar appjes sturen. Maar pakweg honderd jaar geleden ging dat wel anders. Als je met elkaar in contact was gekomen via een huwelijksadvertentie was er vaak een correspondentie op gang gekomen waarin je een eerste ontmoeting kon organiseren. Niet zelden gebeurde dat open en bloot

Liefde van toen: zo regelde je vroeger een date

Daten is zenuwslopend, dat hoef je niemand te vertellen die het van nabij heeft meegemaakt. Schrale troost: vroeger was het nog veel erger. Had je gereageerd op een huwelijksadvertentie dan kwam meestal een schriftelijke correspondentie op gang. Die liep, zeker in het begin, niet rechtstreeks van huis naar huis.

Gastarbeiders in Groote Keeten

Al eeuwenlang proberen wij ons land te beschermen tegen de geweldige kracht van de zee. Langs de hele Noordzeekust gaat veel aandacht uit naar het versterken van de duinen en het beperken van de afslijtende werking van de stromingen voor de kust.

/

De trap des ouderdoms

De jeugd mag dan wel jong en fit zijn, jongeren moeten wel begrijpen dat dat allemaal eindig is. Het leven schrijdt voort en wanneer men gezond blijft en niet vroegtijdig sterft, wacht uiteindelijk onherroepelijk de gebrekkige ouderdom.

1 2 3 15