Dark
Light

Historische achtergronden

Tijdens de Belle Époque bereikte de elite het toppunt van zijn rijkdom.

Extreem veel geld trekt aandacht

Zo oud als de mensheid niet, maar wel al heel oud is financiële ongelijkheid in samenlevingen. Er is ook steeds meer belangstelling voor, dus alle aanleiding om het verschijnsel eens nader te bekijken. Hoe ontwikkelde financiële ongelijkheid tussen mensen zich in de loop der eeuwen?
9 minuten leestijd
Een prachtig gedetailleerde maquette van een begraafplaatsje met miniatuurgraven, waarbij vooral het gras gemaakt is van kortgeknipt haar van een overledene.

Funeraire kunst door de eeuwen heen

De Grieken en Romeinen herdachten hun doden al met praalgraven en dodenmaskers. Vooral de Egyptenaren waren meesters in de grafkunst met hun obelisken, mummies, amforen, fresco’s, beelden, en de graven zelf, zoals piramides, waren staaltjes van een ongekende ‘memento’ heldenverering.
9 minuten leestijd
Mozaïek uit de zesde eeuw, voorstellende de apostel Matteüs. Het bevindt zich in de Basilica van San Vitale in het Italiaanse Ravenna.

Mattheuseffect werkt al tweeduizend jaar

Al zeker tweeduizend jaar is het zogenoemde Matteüs-effect merkbaar in menselijke samenlevingen. De Amerikaan Robert Merton bedacht de term 'Matthew-effect' in 1968. Ultrakort samengevat en ontdaan van nuances komt dat effect neer op: 'de rijken worden rijker en de armen armer'.
9 minuten leestijd
Anti kernwapendemonstratie in Den Haag van 29 oktober 1983

Massademonstratie tegen kernwapens nu 40 jaar geleden

Aan de vooravond van wat de grootste demonstratie in Nederland ooit zou worden – op 29 oktober 1983 – blikte de organisatie wat zorgelijk vooruit. Werd de betoging in Den Haag niet teveel een kopie van die vorige demonstratie, twee jaar eerder? Toen kwamen 400.000 mensen in Amsterdam demonstreren. De leden van het dagelijks bestuur van het Komitee Kruisraketten Nee
15 minuten leestijd
Servische troepen in de buurt van de grens van Kosovo

Achtergrond van het conflict tussen Kosovo en Servië

De nieuwsmelding viel ruim een week geleden amper op tussen de dagelijkse berichtenstroom over de oorlog in Oekraïne: ‘Samentrekking van Servische troepen langs de grens met Kosovo’. Net zoals de VS in februari 2022 de Russische troepenbewegingen langs de grens met Oekraïne in een vroeg stadium had opgemerkt en daar voor waarschuwde, deed ze dat dit keer ook.
7 minuten leestijd
1 2 3 28
×