Dark
Light

Historische achtergronden

Tijdens de Belle Époque bereikte de elite het toppunt van zijn rijkdom.

Extreem veel geld trekt aandacht

Zo oud als de mensheid niet, maar wel al heel oud is financiële ongelijkheid in samenlevingen. Er is ook steeds meer belangstelling voor, dus alle aanleiding om het verschijnsel eens nader te bekijken. Hoe ontwikkelde financiële ongelijkheid tussen mensen zich in de loop der eeuwen?
9 minuten leestijd
Een prachtig gedetailleerde maquette van een begraafplaatsje met miniatuurgraven, waarbij vooral het gras gemaakt is van kortgeknipt haar van een overledene.

Funeraire kunst door de eeuwen heen

De Grieken en Romeinen herdachten hun doden al met praalgraven en dodenmaskers. Vooral de Egyptenaren waren meesters in de grafkunst met hun obelisken, mummies, amforen, fresco’s, beelden, en de graven zelf, zoals piramides, waren staaltjes van een ongekende ‘memento’ heldenverering.
9 minuten leestijd
Mozaïek uit de zesde eeuw, voorstellende de apostel Matteüs. Het bevindt zich in de Basilica van San Vitale in het Italiaanse Ravenna.

Mattheuseffect werkt al tweeduizend jaar

Al zeker tweeduizend jaar is het zogenoemde Matteüs-effect merkbaar in menselijke samenlevingen. De Amerikaan Robert Merton bedacht de term 'Matthew-effect' in 1968. Ultrakort samengevat en ontdaan van nuances komt dat effect neer op: 'de rijken worden rijker en de armen armer'.
9 minuten leestijd
1 2 3 28
×