Peter de Grote: moderniseerder en molesteerder

Peter de Grote (1672-1725) staat bekend als een hervormingsgezind tsaar die de poorten van Rusland open gooide voor westerse invloeden. Hij was de eerste Russische tsaar die, in de jaren 1697 en 1698, officieel het buitenland bezocht.

‘Verstandhouding tussen Peter de Grote en Nederlandse regenten was slecht’

Het verhaal van de Nederlandse invloed op de tanende macht van Zweden en de groeiende macht van het Rusland van tsaar Peter de Grote is volgens historicus en Ruslandkenner Hans van Koningsbrugge vooral een verhaal van slechte persoonlijke verstandhoudingen en gemiste kansen. De historicus zei dat dinsdag in een oratie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

President Poetin ontvangt stukje van Czaar Peterhuisje

“Als Poetin niet naar het Czaar Peterhuisje komt, dan komt het Czaar Peterhuisje wel naar Poetin toe”, moet het Zaans Museum hebben gedacht. Tijdens het bezoek van de Russische president aan Nederland schonk de directeur van het museum de president een klein stukje hout van het beroemde huisje.

Tsaar Peter de Grote was slordig met mensenlevens

Koningin Beatrix zal maandag 8 april samen met de Russische president Vladimir Poetin de officiële openingsbijeenkomst bijwonen van het Nederland-Ruslandjaar 2013. Daarna bekijken koningin en president in de Hermitage in Amsterdam de expositie over de ‘bevlogen tsaar’ Peter de Grote die onlangs werd geopend door prins Willem-Alexander.

/

Nederland maakt zich op voor Ruslandjaar

Dit jaar is op verschillende manieren stilgestaan bij vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Volgend jaar wordt er aandacht besteed aan de relatie met een ander land aan de rand van Europa: Rusland. In het kader van het zogenaamde Nederland-Ruslandjaar worden er vanaf maart activiteiten ontwikkeld waarbij de economische, culturele en

Peter de Grote, een bevlogen tsaar

In de Hermitage Amsterdam is vanaf komend voorjaar een tentoonstelling te zien over de beroemde tsaar Peter de Grote. Veel van de stukken die tentoongesteld worden zijn afkomstig uit de collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Bezoekers kunnen straks onder meer een handafdruk en een dodenmasker van Peter de Grote bekijken. Bekijk hieronder enkele afbeeldingen van objecten die