Dark
Light

Peter de Grote

Peter de Grote Peter I Aleksejevitsj Romanov, ofwel Peter de Grote was tussen 1682 en 1725 tsaar van Rusland. Hij was de eerste Russische tsaar die naar het buitenland reisde en moderniseerde het uitgestrekte rijk. Hij ontwierp Petersburg naar voorbeeld van Amsterdam), trouwde met Catharina I van Rusland en kreeg in totaal 15 kinderen. Hoofdartikel: Peter de Grote (1672-1725) – Russische tsaar

‘Verstandhouding tussen Peter de Grote en Nederlandse regenten was slecht’

Het verhaal van de Nederlandse invloed op de tanende macht van Zweden en de groeiende macht van het Rusland van tsaar Peter de Grote is volgens historicus en Ruslandkenner Hans van Koningsbrugge vooral een verhaal van slechte persoonlijke verstandhoudingen en gemiste kansen. De historicus zei dat dinsdag in een oratie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
3 minuten leestijd

President Poetin ontvangt stukje van Czaar Peterhuisje

“Als Poetin niet naar het Czaar Peterhuisje komt, dan komt het Czaar Peterhuisje wel naar Poetin toe”, moet het Zaans Museum hebben gedacht. Tijdens het bezoek van de Russische president aan Nederland schonk de directeur van het museum de president een klein stukje hout van het beroemde huisje.
1 minuut leestijd
Peter de Grote (1672-1725) – Russische tsaar

Tsaar Peter de Grote was slordig met mensenlevens

Koningin Beatrix zal maandag 8 april samen met de Russische president Vladimir Poetin de officiële openingsbijeenkomst bijwonen van het Nederland-Ruslandjaar 2013. Daarna bekijken koningin en president in de Hermitage in Amsterdam de expositie over de ‘bevlogen tsaar’ Peter de Grote die onlangs werd geopend door prins Willem-Alexander.
12 minuten leestijd

Peter de Grote, een bevlogen tsaar

In de Hermitage Amsterdam is vanaf komend voorjaar een tentoonstelling te zien over de beroemde tsaar Peter de Grote. Veel van de stukken die tentoongesteld worden zijn afkomstig uit de collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Bezoekers kunnen straks onder meer een handafdruk en een dodenmasker van Peter de Grote bekijken. Bekijk hieronder enkele afbeeldingen van objecten die
2 minuten leestijd
×