Dark
Light

Tweeduizend jaar oud veenlijk gevonden in Ierland

1 minuut leestijd
Onderzoekers bestuderen in Bellaghy de resten van het tweeduizend jaar oude veenlijk
Onderzoekers bestuderen in Bellaghy de resten van het tweeduizend jaar oude veenlijk (Police Service of Northern Ireland)

De politie in Noord-Ierland hield zich de laatste tijd bezig met een wel heel oude kwestie. In een veengebied bij het dorpje Bellaghy werd oktober vorig jaar het lijk van een jongen gevonden. Aanvankelijk kon men moeilijk vaststellen hoe lang het slachtoffer daar al lag. Onderzoek heeft nu echter aangetoond dat de stoffelijke resten tussen de 2.000 en 2.500 jaar oud zijn.

Omdat men niet uitsloot dat het om relatief jonge resten ging, besloot de politie een volwaardig forensisch onderzoek op te starten. Zo werd op de vindplaats bijvoorbeeld DNA-materiaal verzameld, dat later mogelijk van pas kon komen bij een strafrechtelijk onderzoek. Van een rechtszaak zal het echter niet komen…

Een forensisch antropoloog vermoedt dat het om de ongeveer tweeduizend jaar oude resten gaat van een man die op het moment van overlijden tussen de dertien en zeventien jaar oud was. In overleg met de nationale musea van Noord-Ierland wordt bekeken hoe de resten verder onderzocht en bewaard kunnen worden.

De verzamelde resten van het veenlijk
De verzamelde resten van het veenlijk (Police Service of Northern Ireland)

Stukjes huid

Tijdens het onderzoek op locatie werden een scheenbeen en een kuitbeen blootgelegd. Wat later trof men rondom nog meer botten van dezelfde persoon aan. Zo staken ongeveer vijf meter verderop een linkeronderarm en een linkerdijbeen uit de grond. Tijdens vervolgonderzoek werden in het gebied rondom verder nog vingerbotjes, vingernagels, stukjes van de huid, een deel van het linkerdijbeen en het borstbeen gevonden. Allemaal van dezelfde persoon.

×