Dark
Light

Ierland

Overzicht van artikelen over of gerelateerd aan de geschiedenis van Ierland.
De Blasket eilanden gezien vanaf Dunmore Head

De Blasket Eilanden – Geschiedenis van een eilandcultuur

De Blasket Eilanden hangen als druppels aan het uiteinde van het Ierse schiereiland Dingle. Zij worden langdurig bewoond door een geïsoleerd levende gemeenschap waarbinnen de vertelkunst hoogtij viert. Hun verhalen zijn opgetekend in de vorige eeuw en vormen een uniek onderdeel van de Ierse literatuur. Na de Tweede Wereldoorlog blijkt dat de Blasket-gemeenschap niet meer levensvatbaar is en worden de
Vlag met daarin het grootzegel van de Ierse Vrijstaat

De Ierse Vrijstaat (1916-1939)

De strijd van de Ieren om zich te ontdoen van de Britse overheersing is een bloedige geweest. Deze begint met een opstand in 1916 en loopt zes jaar later uit op een burgeroorlog. Uiteindelijk krijgt de Ierse Vrijstaat vorm die in 1923 wordt toegelaten tot de Volkenbond.
Kaart van Noord-Ierland

Goedevrijdagakkoord – Het akkoord van Belfast (1998)

Het Goedevrijdagakkoord, ook wel bekend als het akkoord van Belfast, werd gesloten op 10 april 1998 door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en verschillende partijen in Noord-Ierland. Het akkoord was een belangrijke stap in het vredesproces in Noord-Ierland en maakte een einde aan een bloedig conflict dat in enkele decennia tijd het leven had gekost aan ruim 3.500 mensen.

Strafrechterlijk onderzoek ‘Bloody Sunday’

De politie van Noord-Ierland heeft een nieuw onderzoek geopend naar ‘Bloody Sunday’. Tijdens dit drama werden op zondag 30 januari 1972 dertien katholieke Ieren bij een vreedzame demonstratie in Derry gedood door leden van het Britse leger. Later overleed er nog een demonstrant waarmee het dodental op veertien kwam.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (49.599 actieve abonnees)

"Ruim 49.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan