Dark
Light

Geschiedenis van Control-Alt-Delete

Een beroemde toetsencombinatie
Auteur:
1 minuut leestijd
Control-Alt-Delete - IBM-pc (CC BY 3.0 - Bilby - wiki)
Control-Alt-Delete - IBM-pc (CC BY 3.0 - Bilby - wiki)

Als een computerprogramma in Windows vastloopt, gaan veel mensen met de toetsencombinatie Control-Alt-Delete naar een speciaal venster. Hierin zijn alle lopende taken te bekijken (en stoppen) en is een knop te vinden waarmee de computer snel te resetten is. Wat is eigenlijk de geschiedenis van deze bekende toetsencombinatie?

De deletetoets, naast enkele andere functietoetsen (CC BY-SA 3.0 - Mysid - wiki)
De deletetoets, naast enkele andere functietoetsen (CC BY-SA 3.0 – Mysid – wiki)
De bedenker van de Control-Alt-Delete is David Bradley. Samen met enkele andere pioniers ontwikkelde hij in 1981 de IBM-pc, een revolutionaire kleine computer voor individueel gebruik. Middels de toetsencombinatie Control-Alt-Delete kon de computer gereset worden. Het ging daarbij om een zogeheten zachte herstart, waarmee het systeem vrij snel hersteld kon worden, zonder dat de netspanning er tijdelijk vanaf ging. Dit was handig voor de ontwikkelaars, want er ging nog wel eens wat mis, waardoor het systeem snel hersteld moest worden. Een harde reset, waarbij de computer helemaal uitgezet werd, was veel tijdrovender, omdat het systeem na iedere harde reset automatisch verschillende zelftests uitvoerde.

Bradley koos naar eigen zeggen voor de combinatie Control-Alt-Delete omdat deze toetsen vrij ver van elkaar liggen, waardoor de kans klein is dat ze per ongeluk tegelijk indrukt worden.

Plaagstoot

Tijdens een computerevenement deelde Bradley ooit het podium met Bil Gates, de toenmalige CEO van Microsoft. Bradley vond dit een goede gelegenheid om een plaagstoot aan de ondernemer uit te delen.

“Ik heb dan wel Control-Alt-Delete uitgevonden, maar Bill (Gates) heeft het beroemd gemaakt”.

Bill Gates kon daar naar verluidt niet om lachen.

Bekijk ook: Lijst van uitvindingen
Ook interessant: Computerpioniers in Nederland (1945-1960)

Animatie-video over de geschiedenis van Control-Alt-Delete

Bronnen

-Great Big Story
-https://www.theregister.co.uk/2004/01/29/ctrlaltdel_inventor_makes_final_reboot/
-https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/12/deze-man-is-de-geestelijk-vader-van-control-alt-delete-a2420416