Dark
Light

Aantekeningenboekje Jacob Cats gevonden

Notities over inpoldering Zeeuws-Vlaanderen
Auteur:
1 minuut leestijd
Aantekeningenboekje Jacob Cats gevonden
Aantekeningenboekje Jacob Cats gevonden

In de bibliotheek van de Universiteit Leiden is een persoonlijk aantekeningenboekje van Jacob Cats (1577-1660) ontdekt. Het boekje bevat aantekeningen van Cats over de inpoldering van Zeeuws-Vlaanderen.

Jacob Cats
Schilderij van dichter Jacob Cats (1577-1660), schilderij uit 1634. Bron: Wikipedia
Jacob Cats is vooral bekend als dichter, maar hij werkte ook als jurist, ambtenaar en particulier landontwikkelaar. Het ontdekte aantekeningenboekje geeft een persoonlijk beeld van Cats als inpolderaar. De bibliotheek:

“Bij zijn werkzaamheden als landontwikkelaar onderhield Cats contact met meerdere partijen over het inpolderen van land in Zeeuws-Vlaanderen. Om overzicht te houden hield hij lijstjes bij van zaken die hij nog moest afhandelen of niet mocht vergeten, zo ook in het aantekeningenboekje.”

Het boekje draagt de titel: Diversche memorien roerende de saecken van Vlaanderen. Jacob Cats begon het lijstje in 1614, toen hij nog aan het begin van zijn carrière als polderaar stond. Hij probeerde de problemen met de inpolderingen te overzien door ze overzichtelijk te ordenen.

“Dat dit naarmate de tijd verstreek steeds moeilijker werd, blijkt uit ook gevonden andere lijstjes en aantekeningenbriefjes: ze werden steeds rommeliger en onoverzichtelijker. Niettemin slaagde hij in veel van zijn ondernemingen.”

Vanwege zijn vele didactisch gedichten wordt Cats ook vaak Vadertje Cats genoemd. Cats bezocht de universiteit te Leiden en vestigde zich in 1603 in Middelburg.

De Universitaire Bibliotheken Leiden beheert het Museum Catsianum, dat onder meer bestaat uit een grote collectie handschriften van Cats. Bij bewerking en catalogisering van dit materiaal werd het aantekeningenboekje ontdekt. Het boekje en de andere documenten worden de komende tijd nader bestudeerd en beschreven.

Het aantekeningenboekje van Jacob Cats

Universiteit Leiden
Universiteit Leiden

Boek: Op zoek naar Jacob Cats

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×