Achilleshiel – Uitdrukking en mythe

Als je iemands achilleshiel hebt gevonden, ben je erin geslaagd de zwakke plek van een verder sterke tegenstander op te sporen. Deze zegswijze vindt zijn herkomst in de Griekse mythologie.

Schilderij van Rubens - De onderdompeling van Achilles in de rivier de Styx
Schilderij van Rubens – De onderdompeling van Achilles in de rivier de Styx
De Griekse held Achilles werd ooit door zijn moeder, de zeegodin Thetis, in het water van de rivier de Styx gedompeld. Hiermee maakte ze haar zoon onkwetsbaar. Thetis hield haar zoon echter vast aan zijn hiel en hierdoor werd die niet nat. Na deze onderdompeling was Achilles onoverwinnelijk, alleen bij zijn Achilleshiel was hij nog kwetsbaar. Dit werd uiteindelijk Achilles’ ondergang tijdens de strijd om Troje. De held Paris, de zoon van de Trojaanse koning Priamos, raakte de Griek toen met een pijl in zijn hiel.

Achillespees

Dankzij deze geschiedenis noemen we de grote pees in de hiel van de mens de achillespees. En de achilleshiel staat dus symbool voor iemands zwakke plek. Het woord Achilles staat daarentegen juist symbool voor kracht en onoverwinnelijkheid. Dit is ook te merken aan het feit dat veel sportclubs naar de Griekse held zijn vernoemd.

Lees ook: Achilles, held uit de Trojaanse Oorlog
Overzichtspagina: Griekse mythologie
Boek: Mythos, de Griekse mythen herverteld

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: