Dark
Light

Homerus (ca. 800 v.Chr. – 750 v.Chr)

Griekse dichter en zanger
Auteur:
1 minuut leestijd
Buste van Homerus in het British Museum (Romeinse voorstelling)
Buste van Homerus in het British Museum (Romeinse voorstelling)

Homerus is de bekendste Griekse dichter en schrijver uit de oudheid. De man die tevens zanger was, leefde ongeveer in de periode tussen 800 en 750 voor Christus. Veel van de Griekse godenverhalen die wij nu kennen komen van zijn hand.

Homerus ( William-Adolphe Bouguereau)
Homerus ( William-Adolphe Bouguereau)
Zijn beroemdste werken zijn de Ilias en de Odyssee. Het zijn de oudste literaire werken uit de Griekse geschiedenis. Helemaal zeker is echter niet dat Homerus de werken in zijn eentje schreef.

De Odyssee is een vervolg op de Ilias, een boek dat een korte periode uit de strijd om Troje beschrijft. In de Odyssee draait alles om de Griekse held Odysseus die na afloop van de grote Trojaanse Oorlog terugkeert naar huis. Makkelijk verloopt die terugkeer naar huis allerminst. Onderweg ondervindt hij talloze problemen.

Waar Homerus precies geboren werd is onduidelijk. Veel genoemde geboorteplaatsen zijn Smyrna en het eiland Chios. Lang leefde de overtuiging dat de beroemde schrijver blind was. Tegenwoordig wordt dat betwijfeld, met name vanwege zijn vele beeldende vertellingen.

×