Homerus (ca. 800 v.Chr. – 750 v.Chr)

Griekse dichter en zanger

Homerus is de bekendste Griekse dichter en schrijver uit de oudheid. De man die tevens zanger was, leefde ongeveer in de periode tussen 800 en 750 voor Christus. Veel van de Griekse godenverhalen die wij nu kennen komen van zijn hand.

Homerus ( William-Adolphe Bouguereau)
Homerus ( William-Adolphe Bouguereau)
Zijn beroemdste werken zijn de Ilias en de Odyssee. Het zijn de oudste literaire werken uit de Griekse geschiedenis. Helemaal zeker is echter niet dat Homerus de werken in zijn eentje schreef.

De Odyssee is een vervolg op de Ilias, een boek dat een korte periode uit de strijd om Troje beschrijft. In de Odyssee draait alles om de Griekse held Odysseus die na afloop van de grote Trojaanse Oorlog terugkeert naar huis. Makkelijk verloopt die terugkeer naar huis allerminst. Onderweg ondervindt hij talloze problemen.

Waar Homerus precies geboren werd is onduidelijk. Veel genoemde geboorteplaatsen zijn Smyrna en het eiland Chios. Lang leefde de overtuiging dat de beroemde schrijver blind was. Tegenwoordig wordt dat betwijfeld, met name vanwege zijn vele beeldende vertellingen.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: