De nimf Thetis – Moeder van Achilles

De nimf (nerïde) Thetis is vooral bekend als de moeder van de held Achilles. De Olympische goden Zeus en Poseidon houden van haar, maar huwen haar snel uit aan de sterfelijke koning Peleus als ze horen dat de nimf ooit een zoon zal baren die machtiger wordt dan haar vader.

De trouwdag van Thetis en Peleus
De trouwdag van Thetis en Peleus
Thetis is diep bedroefd over de haar opgelegde sterfelijkheid en werpt de eerste zes kinderen die ze baart in de haard zodat ze omkomen. Koning Peleus weet te voorkomen dat ze hetzelfde doet bij haar zevende kind: Achilles.

Thetis houdt van haar kind, maar vreest de sterfelijkheid van de jongen en neemt hem daarom mee naar de rivier de Styx in de onderwereld, die onsterfelijkheid zou verlenen. Ze dompelt Achilles onder in het water. Alleen de hiel waaraan ze hem vasthoudt raakt het water niet. Deze hield, de spreekwoordelijke achilleshiel, is hierdoor het enige kwetsbare stuk in het lichaam van de jonge Achilles.

De nimf wordt soms verward met de titanide Tethys, met wie ze niets van doen heeft.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: