/

De nimf Thetis – Moeder van Achilles

Apollo en Thetis - Charles de La Fosse
Apollo en Thetis - Charles de La Fosse

De nimf (nerïde) Thetis is vooral bekend als de moeder van de held Achilles. De Olympische goden Zeus en Poseidon houden van haar, maar huwen haar snel uit aan de sterfelijke koning Peleus als ze horen dat de nimf ooit een zoon zal baren die machtiger wordt dan haar vader.

De trouwdag van Thetis en Peleus
De trouwdag van Thetis en Peleus
Thetis is diep bedroefd over de haar opgelegde sterfelijkheid en werpt de eerste zes kinderen die ze baart in de haard zodat ze omkomen. Koning Peleus weet te voorkomen dat ze hetzelfde doet bij haar zevende kind: Achilles.

Thetis houdt van haar kind, maar vreest de sterfelijkheid van de jongen en neemt hem daarom mee naar de rivier de Styx in de onderwereld, die onsterfelijkheid zou verlenen. Ze dompelt Achilles onder in het water. Alleen de hiel waaraan ze hem vasthoudt raakt het water niet. Deze hield, de spreekwoordelijke achilleshiel, is hierdoor het enige kwetsbare stuk in het lichaam van de jonge Achilles.

De nimf wordt soms verward met de titanide Tethys, met wie ze niets van doen heeft.

Bekijk meer over:

Griekse mythologie, Nimfen

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: