De Ilias – Het beroemde werk van Homerus

De Ilias, een epos dat wordt toegeschreven aan de Griekse dichter Homerus, beschrijft een korte periode uit de Trojaanse oorlog, de grootste oorlog uit de Griekse tijd. De Grieken probeerden de stad Troje te veroveren op de Trojanen. Een moeilijke opgave, vanwege de dikke muren om de stad (volgens de mythologie gemaakt door de God Poseidon).

Het verhaal speelt zich rond 1240 voor Christus af. Belangrijke figuren uit het boek zijn onder andere Achilles, Ajax, Nestor, Odysseus en Priamus. De titel van het werk is ontleend aan Ilios of Ilion, de oude Griekse naam voor Troje.

Paard van Troje

De Trojaanse Oorlog is onder meer bekend door de list met het Paard van Troje, waarmee na tien jaar een einde werd gemaakt aan de oorlog. Anders dan vaak gedacht wordt dit verhaal echter niet beschreven in de Ilias.

De Ilias van Homerus eindigt met de dood van Hektor en de teruggaven van zijn lijk aan Priamos, de koning van Troje.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: