/

De Ilias – Het beroemde werk van Homerus

Bladzijde uit de Ilias, rond 500
Bladzijde uit de Ilias, rond 500

De Ilias, een epos dat wordt toegeschreven aan de Griekse dichter Homerus, beschrijft een korte periode uit de Trojaanse oorlog, de grootste oorlog uit de Griekse tijd. De Grieken probeerden de stad Troje te veroveren op de Trojanen. Een moeilijke opgave, vanwege de dikke muren om de stad (volgens de mythologie gemaakt door de God Poseidon).

Het verhaal speelt zich rond 1240 voor Christus af. Belangrijke figuren uit het boek zijn onder andere Achilles, Ajax, Nestor, Odysseus en Priamus. De titel van het werk is ontleend aan Ilios of Ilion, de oude Griekse naam voor Troje.

Paard van Troje

De Trojaanse Oorlog is onder meer bekend door de list met het Paard van Troje, waarmee na tien jaar een einde werd gemaakt aan de oorlog. Anders dan vaak gedacht wordt dit verhaal echter niet beschreven in de Ilias.

De Ilias van Homerus eindigt met de dood van Hektor en de teruggaven van zijn lijk aan Priamos, de koning van Troje.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: