KlussenKlussen

De Ilias – Het beroemde werk van Homerus

De Ilias, een epos dat wordt toegeschreven aan de Griekse dichter Homerus, beschrijft een korte periode uit de Trojaanse oorlog, de grootste oorlog uit de Griekse tijd. De Grieken probeerden de stad Troje te veroveren op de Trojanen. Een moeilijke opgave, vanwege de dikke muren om de stad (volgens de mythologie gemaakt door de God Poseidon).

- ad -

Het verhaal speelt zich rond 1240 voor Christus af. Belangrijke figuren uit het boek zijn onder andere Achilles, Ajax, Nestor, Odysseus en Priamus. De titel van het werk is ontleend aan Ilios of Ilion, de oude Griekse naam voor Troje.

Paard van Troje

De Trojaanse Oorlog is onder meer bekend door de list met het Paard van Troje, waarmee na tien jaar een einde werd gemaakt aan de oorlog. Anders dan vaak gedacht wordt dit verhaal echter niet beschreven in de Ilias.

De Ilias van Homerus eindigt met de dood van Hektor en de teruggaven van zijn lijk aan Priamos, de koning van Troje.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Over zwarte zwanen en geschiedenis

  Over zwarte zwanen en geschiedenis

  Vanaf de Middeleeuwen komen de zwanen de Brugse geschiedenis binnengezwommen. In het begin van de vijftiende eeuw had Brugge immers het recht om zwanen te houden afgekocht van de graaf van Vlaanderen. Zwanen werden in deze tijd gezien als een …Lees bericht »
 • Henry Kissinger, de meest aanbeden man van Amerika

  Henry Kissinger, de meest aanbeden man van Amerika

  Geen enkele moderne staatsman, en zeker geen Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is zo vereerd en daarna verguisd als Henry Kissinger.Lees bericht »
 • Wilhelmina-pepermunt en KING-pepermunt

  Wilhelmina-pepermunt en KING-pepermunt

  In 1892 bracht snoepfabrikant Fortuin uit Dokkum een pepermuntje op de markt ter ere van prinses Wilhelmina. Dit om haar twaalfde verjaardag te vieren. Het pepermuntje, met daarop de beeltenis van de Oranje-telg, bestaat nog altijd.Lees bericht »
 • Helse grammofoonconcerten in de Watergraafsmeer

  Helse grammofoonconcerten in de Watergraafsmeer

  Nederlanders nemen niet snel een blad voor de mond: we kennen een lange traditie van mopperen en klagen. In vergeten archiefmappen hebben de grieven zich eeuwenlang opgestapeld; je vindt er bijvoorbeeld klachten over helse grammofoonconcerten, onbedekte museale geslachtsdelen en oerwoudgeluiden …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!