Dark
Light

Airborne Museum ontvangt helm parachutist

Auteur:
1 minuut leestijd
Grafsteen van George Lomas in Oosterbeek
Grafsteen van George Lomas in Oosterbeek

Het Airborne Museum in Oosterbeek heeft een helm ontvangen van een parachutist die deelnam aan de Slag om Arnhem. De Nederlander Ary Koppejan vond de helm in het najaar van 1944 op de Ginkelse Heide. Diens zonen hebben de helm nu geschonken aan het museum.

Ary Koppejan reisde in 1944 naar zijn ouderlijk huis in Wageningen. Op de terugweg moest hij op station Ede-Wageningen zo lang wachten dat hij de tijd besloot te doden op de Ginkelse Heide. Daar vond hij een helm en nam deze als souvenir mee naar huis. Of hij zich bewust was van de risico’s die hij nam is niet duidelijk. Volgens het museum verklaarde zijn moeder hem voor gek, net als op Dolle Dinsdag, toen hij op het Haagse station Staatsspoor stiekem foto’s maakte van vluchtende Duitsers en NSB’ers.

De helm lag jaren op zolder. Wie de drager was heeft de inmiddels overleden vinder nooit geweten. Zijn zonen schonken de helm onlangs aan het Airborne Museum. Medewerkers van het museum wisten te achterhalen wie de helm 72 jaar geleden gedragen heeft. Het gaat om parachutist George Lomas van het 11th Battalion.

George Lomas werd in Engeland opgeleid en voorbereid op zijn landing tijdens operatie Market Garden. Op 18 september 1944 werd hij op de Ginkelse Heide in Ede gedropt waar hij optrok richting Arnhem. Hij sneuvelde op 26 september 1944. Hij is 23 jaar geworden. Zijn veldgraf bevond zich in de tuin van de Ommershof in Oosterbeek.

De helm, die nog in goede staat verkeert, is tot eind volgende maand te zien in de aanwinstvitrine van het museum.

×