Dark
Light

Animatie: een archeologische kaart van het IJsselmeergebied

Auteur:
1 minuut leestijd
YouTube-still van de animatie van de RCE
YouTube-still van de animatie van de RCE

Het IJsselmeergebied zoals wij dat tegenwoordig kennen, zag er duizenden jaren geleden compleet anders uit. Wat nu water is was eens land en andersom. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakt in onderstaande animatie duidelijk welke veranderingen het gebied in 12.000 jaar doormaakte.

De landschappelijke en archeologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied zijn door de makers in vijf perioden opgedeeld. Van jagers en verzamelaars die ongeveer twaalfduizend jaar geleden in een droog landschap leefden tot het zogeheten maritieme landschap dat rond 1250 na Christus ontstond. De animatie laat zien hoe het landschap zich door de tijd heen ontwikkelde en hoe het door de mens werd bewoond en bewerkt.

De bijna vijf minuten durende animatie is een aanvulling op de zogeheten archeologische kaart IJsselmeergebied, waarin de landschappelijke en archeologische kennis van de bodem van het IJsselmeer, het Markermeer en de Randmeren worden gebundeld.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×