Dark
Light

Prehistorie

Overzicht van artikelen over de prehistorie of oertijd, de tijd vóór de uitvinding van het schrift. Van de tijd van de jagers-verzamelaars tot de ijzertijd.

Zie ook de beknopte uitleg van het begrip prehistorie

Zicht op Hattusa

Hattusa, hoofdstad van de Hettieten

In het tweede millennium voor Christus verscheen er een nieuw volk in Anatolië: de Hettieten of Hittieten. Ze waren anders dan de andere volken in de regio. Het was geen semitisch, maar een Indo-Europees volk afkomstig uit hedendaags Oost-Europa. Eeuwenlang beheersten de Hettieten Centraal-Anatolië en drukten ze een uniek stempel op zijn geschiedenis.
7 minuten leestijd
Ötzi de IJsmummie

Ötzi de IJsmummie – Een mummie in de Alpen

Ötzi, ook wel bekend als de ijsmummie, is de bijnaam van een goed bewaard gebleven natuurlijke mummie van een man die ongeveer 5.300 jaar geleden leefde. Zijn lichaam werd in 1991 ontdekt bij de Similaun-gletsjer in de Ötztaler Alpen, op de grens van Italië en Oostenrijk. Het gaat om de oudste menselijke mummie die ooit in Europa is gevonden.
6 minuten leestijd
Artist impression van het 4000 jaar oude heiligdom in Tiel

Archeologen ontdekken 4000 jaar oud heiligdom met zonnekalender in Tiel

In Tiel is een groot heiligdom ontdekt dat volgens archeologen 4000 jaar oud is en in het teken stond van de zon, net als in het Engelse Stonehenge. Het heiligdom bestond uit meerdere aarden heuvels waarvan één met een zonnekalender, houten palen, begraafplaatsen en een rituele weg. Mensen zouden hier samengekomen zijn voor offers, begrafenissen, feesten en rituelen. De grootste
5 minuten leestijd
Çatalhöyük

Çatalhöyük, een inspirerende samenleving in Turkije

Het is een van de eerste omvangrijke nederzettingen ter wereld die werd gebouwd door mensen die nog maar kort geleden hun jacht- en verzamelverleden achter zich hadden gelaten. Het neolithische Çatalhöyük, bewoond tussen 7400 en 6200 voor Christus, kan tot achtduizend mensen hebben gehuisvest. Zij leefden in lemen huizen die zo dicht bij elkaar stonden dat de hele stad als
9 minuten leestijd
1 2 3 13

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.869 actieve abonnees)

Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×