Ruim 20 nieuwe grafheuvels ontdekt op de Veluwe

In het Speulder- en Sprielderbos bij Putten (Gelderland) zijn vorige maand door studenten archeologie van de Universiteit Leiden meer dan twintig nieuwe grafheuvels ontdekt. In een week tijd onderzochten de studenten, bijgestaan door ongeveer vijftig vrijwilligers, tweeënveertig heuvels, waarvan ongeveer de helft nog onbekende echte grafheuvels bleken te zijn.

Het vroegste verleden van Nederland

Aan de randen van de aardschijf, voorbij de Zuilen van Hercules en ver van de beschaafde wereld, lag de loodgrijze oceaan van het noorden. De zee was er wreed. De golven, vol watermonsters, konden oprijzen als bergen. Nevels kwamen en gingen als spookbeelden, soms stolde het water tot ijs en

Oudste mijnen van Nederland onder handen genomen

In het Zuid-Limburgse Savelsbos, nabij het dorp Rijckholt, zijn in 1881 door Belgische archeologen de eerste sporen van prehistorische vuursteenwinning in ons land ontdekt. In 1910 werden er mijnschachten herkend en in 1914 legde men de eerste mijngangetjes bloot.

Doggerland verdween door zeespiegelrijzing

Bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden loopt een tentoonstelling over Doggerland, het onbekende vruchtbare rijk, rond vijf keer het oppervlak van Nederland, doorsneden door machtige rivieren. Het strekte zich uit van onze stranden tot wat de Britse kust zou worden. Gedurende de ijstijden was het een koud steppengebied waar

Doggerland – Verdwenen wereld in de Noordzee

Vrij onbekend is dat de Nederlandse stranden aan de rand liggen van een enorm verdwenen landschap: Doggerland. Gedurende honderdduizenden jaren was het gebied dat wij nu als “Noordzee” kennen namelijk droog land. Het was het domein van mammoeten en wolharige neushoorns.

Crematieresten gevonden in grafheuvel bij Doorn

Tijdens onderzoek bij prehistorische grafheuvels in natuurgebied Stameren in Doorn hebben archeologen kleine stukjes van een gecremeerde overledene gevonden, samen met een scherf van een meegegeven pot én een stuk bewerkt vuursteen.

Een geschiedenis van tatoeages en tatoeëren

Het fenomeen tatoeage is duizenden jaren oud. Al in de Prehistorie liepen er mensen rond met tatoeages. Meestal werden ze gebruikt als versiering, maar de Tweede Wereldoorlog heeft geleerd dat tattoos ook een nummertje van mensen kunnen maken en kwaadaardig kunnen zijn.

De schepping volgens Yuval Noah Harari

Een erudiet 'scheppingsverhaal' dat met vaart geschreven is, maar zonder een loopje te nemen met onzekerheden, die voor zo’n lange periode onvermijdelijk opduiken.

Grafgiften – Betekenis van de term

In tal van culturen uit de Prehistorie en de Oudheid werden grafgiften gebruikt. Wat zijn grafgiften precies? Wat betekent dit begrip? En welke conclusies hebben archeologen getrokken uit de vondsten die tot nu toe gedaan zijn?

Natuurgodsdienst – Betekenis van de term

De term natuurgodsdienst valt weleens, zeker als het over de Prehistorie en Oudheid gaat. Wat is een natuurgodsdienst precies? En welke voorbeelden zijn er in de geschiedenis van natuurgodsdiensten te vinden?

Het einde van de megafauna

Australië verloor meer dan 90% van zijn reuzen, de Amerika’s zo’n 75%. In het laatste geval was daar slechts een millennium voor nodig. Als de mens de oorzaak was, hoe hebben we dat dan aangepakt?

Een geschiedenis van bier & pils

De alcoholhoudende drank bier – ook wel bekend als de goudgele rakker, opgewonden appelsap, natte klets, Bierella of Spa Goud – is al duizenden jaren oud. Hoe is bier ontstaan? In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van gerstenat, pils, de glazen boterham, ofwel bier.