In het noorden van Duitsland, niet ver van de plaats Schöningen, zijn menselijke voetafdrukken van maar liefst 300.000 jaar oud ontdekt. Het gaat om de oudste menselijke voetafdrukken die ooit in het land zijn gevonden.
Het Drents Museum heeft het schilderij Hunebed bij Tynaarlo van Willem Roelofs (1822-1897) dankzij een schenking van de Kamer van Koophandel Utrecht aan de collectie toe kunnen voegen.
Een tell (of tall) is de archeologische benaming voor kunstmatige heuvels waaronder zich prehistorische nederzettingen bevinden. Deze verhoogde heuvels zijn in het Midden-Oosten te vinden.
Vuistbuilen zijn vuurstenen werktuigen die in de prehistorie werden gemaakt en gebruikt zijn door jager-verzamelaars. Ze zijn aangetroffen in Europa, Afrika en delen van Zuidwest-Azië.
De term Cro-magnonmens wordt gebruikt voor een soort homo sapiens die tussen de 45.000 en 15.000 jaar geleden, het laatpaleolithicum, in Europa leefde. De naam verwijst naar een plaats in de Franse Dordogne.
De Venus van Brassempouy (ook wel de Dame van Brassempouy) is de naam van een ivoren beeldje van circa 25.000 jaar oud. Het beeldje bevat de oudst bekende realistische afbeelding van een menselijk gezicht.
De zonnestrijdwagen van Trundholm is een van de absolute topstukken van het Nationaal Museum van Denemarken. Het bronzen beeldje van een paard en wagen is ongeveer 3400 jaar oud en werd in september 1902 door een boer gevonden op het Deense eiland Seeland. Die zag de grote waarde van het object niet onmiddellijk in.
Onder de titel ‘Welkom in de…’ zendt de NTR al jaren humoristische televisieseries uit. Zondag start een nieuwe serie. Dit keer staat de prehistorie centraal.
Burgerwetenschappers hebben op de hele Veluwe en Utrechtse Heuvelrug meer dan 1000 tot nu toe onbekende grafheuvels ontdekt. De onderzoeksresultaten tonen volgens archeologen aan dat het gebied in de prehistorie veel intensiever werd bewoond dan gedacht.
Ooit waren grote delen van Europa bedekt met hoogveen. Daar is nog maar een fractie van over. Tegenwoordig zijn de meeste hoogvenen onderdeel van beschermde natuurgebieden waar zeldzame planten en dieren voorkomen, en zijn ze belangrijk als opslagplaats van koolstof. Maar hoogvenen vertellen óók fascinerende verhalen over mens, geweld en geloof. Een internationaal team van archeologen en aardwetenschappers heeft honderden
Toen in 1912 in een grintgroeve bij het Engelse gehuchtje Piltdown (Essex) enkele resten van een schedel werden gevonden, was de wetenschap een en al oor. De schedel was namelijk vrij ‘modern’ terwijl de restanten van de onderkaak die korte tijd later op dezelfde plek gevonden waren, een zeer aapachtig voorkomen hadden. Wetenschappers hoopten eindelijk de ontbrekende schakel in de
Pas na ongeveer 3500 v.Chr. deed metaalgebruik in Byblos zijn intree. En dan vooral zilver. Dat duidt op een vorm van ruilhandel, want de dichtstbijzijnde ader is 300 kilometer ten noorden van de nederzetting.
In Byblos vestigden de eerste mensen zich ergens in het zevende millennium op een plateau naast de zee. We weten niet precies wanneer dit gebeurde. Dat heeft iets te maken met de opgraving.
Als we rondkijken in de wereld blijken er veel volken te zijn voor wie de eikel basisvoedsel is of was. Volgens de Karuk, de vertellers van de mythe over de eikelmeisjes, waren eikels ooit zelfs ‘spirit people’, die speciaal naar de aarde waren gekomen om als voedsel te dienen voor de mensen. Eikels zijn namelijk eersteklas eten.
De Michelsbergcultuur was een prehistorische, specifiek neolithische cultuur, die gecentreerd was in het huidige zuiden van Nederland, het westen van Duitsland, in België, Noord-Frankrijk, de Bohemen en West-Oostenrijk.
Het IJsselmeergebied zoals wij dat tegenwoordig kennen, zag er duizenden jaren geleden compleet anders uit. Wat nu water is was eens land en andersom.
In Nijmegen hebben archeologen sporen gevonden van een zweethut en enkele waterkuilen uit de Bronstijd. Volgens de onderzoekers gaat het om een unieke vondst voor het vasteland van Europa. Dergelijke vroege sauna’s zijn in Europa verder alleen bekend uit Groot-Brittannië en Ierland.
Het Drents museum in Assen heeft er patent op: prachtige tentoonstellingen over oude culturen op basis van vooral archeologische vondsten. Dit keer draait de tentoonstelling om de vroegste geschiedenis van Armenië. De 160 voorwerpen die zijn uitgeleend door het Armeense Geschiedenis Museum tonen wat de (pre)historie tot aan de introductie van het christendom in de vierde eeuw te bieden
Grafgiften als vuurstenen pijlpunten, stenen bijlen en maalstenen, die doorgaans strikt aan mannen- of vrouwen werden toegeschreven, blijken in het grafritueel minder sekse-gebonden te zijn dan voorheen gedacht.
Enkele maanden geleden vonden archeologen ter hoogte van Angeren, gemeente Lingewaard, vier graven van meer dan 6000 jaar oud. Rijkswaterstaat houdt op 2 juli aanstaande een open dag op de vindplaats.