Grafgiften als vuurstenen pijlpunten, stenen bijlen en maalstenen, die doorgaans strikt aan mannen- of vrouwen werden toegeschreven, blijken in het grafritueel minder sekse-gebonden te zijn dan voorheen gedacht.
Enkele maanden geleden vonden archeologen ter hoogte van Angeren, gemeente Lingewaard, vier graven van meer dan 6000 jaar oud. Rijkswaterstaat houdt op 2 juli aanstaande een open dag op de vindplaats.
In de prehistorie hielden mannen zich bezig met jagen. Vrouwen verzamelden bessen, kookten en zorgden voor de kinderen. Zo staat het in de lesboekjes. Maar klopt dit beeld? Een internationaal team van meer dan dertig wetenschappers twijfelt er ernstig aan.
Ter hoogte van Angeren, gemeente Lingewaard, hebben archeologen menselijke resten gevonden. Vermoed wordt dat het gaat om personen die ongeveer zesduizend jaar geleden zijn begraven. Op dit moment zijn twee graven geïdentificeerd. Het vermoeden is dat het wellicht om een grafveld gaat en er nog meer graven ontdekt zullen worden.
Gerard Aalders: "De religieuze wetenschappers wilden met hun werk primair aantonen dat Genesis de enige, absolute waarheid was. Zo kwam je dichter bij God. Eigenlijk was het een vorm van verheerlijking van de Almachtige."
Tijdens een archeologische opgraving op een bedrijventerrein in Haps (Noord-Brabant) is een crematiegraf van ongeveer 10.000 jaar oud ontdekt. Het zou daarmee gaan om het oudste ooit in Nederland gevonden graf.
De hemelschijf van Nebra, een wereldberoemd artefact uit de bronstijd, is komende zomer te bewonderen in het Drents Museum in Assen. De schijf bevat waarschijnlijk de eerste realistische weergave van de nachtelijke hemel.
Archeologen hebben in Collendoorn, een buurtschap in de gemeente Hardenberg, drie grote vuurstenen bijlen gevonden. De gebruiksvoorwerpen dateren volgens de onderzoekers uit de Trechterbekerperiode (3400-2750 voor Christus).
De immense stenen van Stonehenge hebben iets eeuwigs, alsof ze er altijd hebben gestaan en nooit meer zullen verdwijnen.
De viskubbe is een type fuik die eeuwenlang werd gebruikt voor de visvangst.
Ten tijde van de opgraving werd er al gesproken over ‘de schat van Dalfsen’. Maar waar is die schat nu?
In het Speulder- en Sprielderbos bij Putten (Gelderland) zijn vorige maand door studenten archeologie van de Universiteit Leiden meer dan twintig nieuwe grafheuvels ontdekt. In een week tijd onderzochten de studenten, bijgestaan door ongeveer vijftig vrijwilligers, tweeënveertig heuvels, waarvan ongeveer de helft nog onbekende echte grafheuvels bleken te zijn.
Archeologen hebben bij Poortvliet, in de Zeeuwse gemeente Tholen, houten restanten van een boerderij uit de tweede of eerste eeuw voor Christus gevonden. De boerderij uit de Late IJzertijd was ongeveer 14 meter lang en 5,5 meter breed.
Göbekli Tepe in het zuidoosten van Turkije stamt uit een tijd dat de mens een transitie doormaakte van jager-verzamelaar naar landbouwer. Dat begon zo’n twaalf millennia geleden en vond onder meer plaats in de zogenaamde Vruchtbare Halve Maan, een boogvormig gebied dat zich uitstrekte van de monding van de rivieren Eufraat en Tigris in het oosten tot de Nijldelta in
De zogeheten grot van Lascaux werd in 1940 ontdekt door vier Franse tieners. In de grot bevinden zich een groot aantal prehistorische tekeningen.
De oudste bekende Neanderthaler van Nederland heeft nu een gezicht. Twee zogeheten ‘paleo-artiesten’ interpreteerden de verschillende kenmerken van deze en andere Neanderthalerschedels tot het gereconstrueerde gezicht van een jonge man die ‘Krijn’ gedoopt is.
Aan de randen van de aardschijf, voorbij de Zuilen van Hercules en ver van de beschaafde wereld, lag de loodgrijze oceaan van het noorden. De zee was er wreed. De golven, vol watermonsters, konden oprijzen als bergen. Nevels kwamen en gingen als spookbeelden, soms stolde het water tot ijs en vaak heerste er een kilte als in het schaduwrijk van
In het Zuid-Limburgse Savelsbos, nabij het dorp Rijckholt, zijn in 1881 door Belgische archeologen de eerste sporen van prehistorische vuursteenwinning in ons land ontdekt. In 1910 werden er mijnschachten herkend en in 1914 legde men de eerste mijngangetjes bloot.
Bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden loopt een tentoonstelling over Doggerland, het onbekende vruchtbare rijk, rond vijf keer het oppervlak van Nederland, doorsneden door machtige rivieren. Het strekte zich uit van onze stranden tot wat de Britse kust zou worden. Gedurende de ijstijden was het een koud steppengebied waar neanderthalers leefden tussen rendieren, paarden en mammoeten.
Vrij onbekend is dat de Nederlandse stranden aan de rand liggen van een enorm verdwenen landschap: Doggerland. Gedurende honderdduizenden jaren was het gebied dat wij nu als “Noordzee” kennen namelijk droog land. Het was het domein van mammoeten en wolharige neushoorns.
Tijdens onderzoek bij prehistorische grafheuvels in natuurgebied Stameren in Doorn hebben archeologen kleine stukjes van een gecremeerde overledene gevonden, samen met een scherf van een meegegeven pot én een stuk bewerkt vuursteen.