Dark
Light

Anne Frank Monument onthuld in Jeruzalem

Auteur:
2 minuten leestijd
Israëlisch schoolmeisje in het monument – Foto: JNF
Israëlisch schoolmeisje in het monument – Foto: JNF

In de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is maandag een monument onthuld ter nagedachtenis aan Anne Frank. Het initiatief voor het monument is genomen door het Joods Nationaal Fonds.

Het onthulde monument – Foto: JNF
Het maandag onthulde kunstwerk is vormgegeven door Piet Cohen die zelf als kind tijdens de Tweede wereldoorlog ook moest onderduiken. Het is het eerste monument van Anne Frank in Israël. De onthulling vond plaats in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in Israël,

de voorzitter van het Joods Nationaal Fonds (JNF) in Nederland en een bestuurslid van het Anne Frank Fonds in Basel. Ook de voorzitter van het internationale JNF, Efi Stenzler, en de directeur van de Amsterdamse Anne Frank stichting woonden de onthulling bij.

Het monument bestaat uit een ruimte van geroest staal met een massieve wand met daarop een “gestileerde kastanjeboom”. De afbeelding van de boom verwijst naar de kastanjeboom waar Anne Frank vanuit het Achterhuis zicht op had. Anne Frank schreef in totaal drie keer in haar dagboek over de kastanjeboom.

Ontwerper Piet Cohen zat tijdens de oorlog ondergedoken bij een gezin in het zuiden van Nederland. In 1950 verhuisde hij naar Israël en studeerde later aan de University of Art in Philadelphia. Momenteel heeft hij een eigen design bureau in Amsterdam. Cohen heeft verschillende interieurs van synagogen ontworpen.

Het monument heeft een plek gekregen in het Anne Frank Memorial Park in Jeruzalem. Dit park werd in 1960 aangelegd door het JNF en Anne Franks vader Otto plantte er de eerste boom. Het JNF:

“In dit park staat nu een monument waarmee vele generaties zich verbonden zullen blijven voelen met Anne Frank en haar lotgenoten. Industrieel ontwerper Piet Cohen heeft het monument ontworpen: een ruimte, opgetrokken uit roestig staal. Vanuit deze ruimte kijkt men aan tegen een massieve wand met een gestileerde kastanjeboom waar doorheen je de vrijheid in kunt kijken, terwijl je jezelf beperkt voelt in uitzicht en bewegingsmogelijkheden. Het Anne Frank monument heeft een verstilde uitstraling en staat in het midden van de natuur op een van de mooiste plekken in het park.”

Het JNF werd in mei 1902 opgericht en heeft als kerntaak het “ontwikkelen en leefbaar maken van het land Israël ten behoeve van al zijn bewoners”. De stichting ontwikkelt onder meer milieuactiviteiten, waaronder het (her)bebossen van voorheen kaalgeslagen grond, en het terugdringen van de woestijn door middel van ontginning en beplanting.

Overzicht van boeken over Anne Frank

×