'Dit is het testament van je dochter,’ zei Miep Gies toen ze Otto Frank de door haar bewaarde papieren uit het achterhuis gaf. Gesterkt door de positieve reacties uit zijn omgeving koos Frank ervoor om deze belangrijke erfenis te delen. Vijfenzeventig jaar geleden, 25 juni 1947, verscheen ‘Het Achterhuis’.
De tweetalige kennisbank is zowel bedoeld voor professional als algemeen geïnteresseerden en bevat een grote hoeveelheid informatie over de geschiedenis van Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis.
Zaterdag is het precies 75 jaar geleden dat Anne Franks Het Achterhuis bij uitgeverij Contact verschijnt, op 25 juni 1947.
"De notaris was een integer bestuurder, die financiële verantwoording belangrijk achtte, zelfs in noodsituaties, die opkwam voor de misdeelden in eigen kring en zijn medemensen in doodsangst probeerde te helpen."
Wanneer er een boek over Anne Frank verschijnt, moet de vraag gesteld worden of het nieuwe feiten bevat die een nieuwe publicatie rechtvaardigen. In de publiciteit over Na het Achterhuis van de historicus Bas von Benda-Beckmann wordt gesteld dat de overlijdensdatum van Anne Frank een maand eerder moet zijn geweest dan de datum die het Rode Kruis na de oorlog
Op 27 januari 1945 werd Otto Frank door Russische soldaten bevrijd uit Auschwitz. Op dat moment begon niet alleen zijn reis naar huis, maar ook zijn lange zoektocht naar informatie over wat er was gebeurd met zijn vrouw Edith, zijn dochters Margot en Anne en de vier andere mensen met wie hij twee jaar lang ondergedoken had gezeten aan de
De twee foto’s tonen een zichtbaar genietende Margot Frank, samen met haar roeigenoten. Het is de laatste zomer dat de dan vijftienjarige Margot roeit.
Nadat de familie Frank in 1933 vanuit Duitsland op het Merwedeplein was neergestreken, volgden vele andere joodse vluchtelingen.
Het Anne Frank Huis in Amsterdam is een monument ter gedachtenis aan Anne Frank en haar familie, gevestigd aan de Prinsengracht in Amsterdam waar de familie tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat.
De familie van Anne Frank probeerde vanuit Nederland te emigreren naar de Verenigde Staten. Vaak is beweerd dat de aanvraag van de familie werd geweigerd.
Het Anne Frank Huis heeft op de 89ste geboortedag van Anne Frank een Virtual Reality Tour van het Achterhuis gelanceerd. De tour geeft een bijzonder inkijkje in de onderduikplaats van Anne Frank en de zeven andere onderduikers van het Achterhuis.
De Anne Frank Stichting heeft twee afgeplakte pagina’s uit het eerste, rood-geruite dagboek van Anne Frank met behulp van nieuwe technieken leesbaar gemaakt. Meer dan zeventig jaar na de publicatie van ‘Het Achterhuis’ is de tekst van de twee pagina’s, die Anne Frank op 28 september 1942 in haar dagboek schreef, voor het eerst openbaar gemaakt.
Bep Voskuijl was toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak met haar 23 jaar de jongste kantoorbediende in het bedrijf van Otto Frank, de firma Opekta, gevestigd aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. In juli 1942 besloot Otto Frank met zijn gezin onder te duiken om de Jodenrazzia’s te ontlopen. Samen met de familie Van Pels en Fritz Pfeffer verborg het gezin
Hoewel Anne Frank in haar dagboek aangeeft zeer op Bep Voskuijl (Elli Vossen in het dagboek) gesteld te zijn, is haar rol in de geschiedenis onderbelicht gebleven – tot nu.
De Duitse Spoorwegen hebben een actie opgezet waarbij het publiek namen mag aandragen voor nieuwe treinen. Anne Frank is een van de geopperde namen.
Mogelijk heeft illegale arbeid en bonnenfraude een rol gespeeld bij de inval in het pand aan de Prinsengracht 263 en geleid tot de ontdekking en arrestatie van Anne Frank.
Anne Frank schreef het gedicht enkele maanden voordat ze met haar familie onderdook in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.
Van 1939 tot 1945 schreven veel jonge schrijvers oorlogsdagboeken. Alexandra Zapruder haalt in 'Geborgen bladzijden' fragmenten van 14 schrijvers naar voren.
Het theaterstuk over de onderduiktijd van Anne Frank wordt volgens de makers intiemer dan de versie die recent in Theater Amsterdam werd opgevoerd.
Ter gelegenheid van de Internationale Holocaust herdenking schreef de stiefzus van Anne Frank, Eva Schloss, een opiniestuk in Newsweek. Hierin vergelijkt ze de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump met Adolf Hitler.
Rust er nog auteursrecht op het dagboek van Anne Frank? Die vraag staat centraal in een juridisch conflict tussen enerzijds het Anne Frank Fonds, dat de rechten op het dagboek beheert, en instellingen zoals het Anne Frank Huis die de dagboekteksten vanaf vandaag vrij willen kunnen gebruiken.