Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Aquilino Cosani (1924-2016) – Uitvinder van de skippybal

1 minuut leestijd
Man op een skippybal (CC BY-SA 3.0 - Solitude - wiki)
Man op een skippybal (CC BY-SA 3.0 - Solitude - wiki)

De skippybal of kangoeroebal is uitgevonden door de in 1924 geboren Italiaan Aquilino Cosani. Hij werkte en was eigenaar van een bedrijf in gymballen. Het Amerikaanse patent voor zijn skippyballen ontving Cosani in 1971. Drie jaar eerder ontving hij in eigen land al patent.

Skippybal - cc
Skippybal (CC BY-SA 3.0 – Rasbak – wiki)
Aanvankelijk vernoemde de Italiaan de bal naar een karakter uit een opera: Pon-Pon. De bal werd – ook in Nederland – razend populair.

Het speelgoed is er niet alleen voor kinderen, er zijn ook skippyballen in een formaat voor volwassenen. Sinds enige tijd zijn de ballen zelfs op enkele kalvermesterijen in Nederland te vinden. Ze moeten daar als speelgoed voor de kalveren dienen. De agrarische sector wil hiermee haar imago verbeteren.

In Engelstalige landen wordt de bal ook wel Hoppity Hop genoemd. De naam Skippybal is een verwijzing naar de kangoeroe Skippy die te zien was in een beroemde televisieserie voor kinderen. Met behulp van de ballen van Cosani kunnen kinderen net zo rondspringen als dit dier, is het idee.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie

Volg ons: