Dark
Light

Samuel Colt, uitvinder van de Colt revolver (1836)

Auteur:
2 minuten leestijd
Model van een Colt-revolver uit 1848
Model van een Colt-revolver uit 1848 (CC BY-SA 3.0 - Hmaag - wiki)

Op 24 februari 1836 kreeg de Amerikaanse uitvinder en zakenman Samuel Colt octrooi op de Colt revolver. Dit wapen maakte het mogelijk om meerdere keren achter elkaar te vuren, zonder dat men steeds moest herladen. Colt speelde zo een grote rol bij de popularisering van de revolver.

Samuel Colt was de allereerste die een revolver ontwikkelde die pas na vijf of zes schoten opnieuw hoefde te worden geladen. Hij gaf het vuurwapen hiervoor een cilinder met verschillende kamers waarin kogels gestoken kunnen worden. Deze cilinder draait als de haan wordt gespannen, zodat de volgende kamer achter de loop in positie klikt. Als de gebruiker vervolgens de trekker overhaalt, wordt deze kogel afgevuurd. En zo verder.

In 1832 maakte Colt als tiener tijdens een reis op zee een eerste houten model van een ronddraaiend cilindermechanisme. Niet veel later maakte hij een werkend exemplaar van dit wapen en in 1835 ontving hij in Engeland en Frankrijk patent op zijn uitvinding. Een jaar later volgde het Amerikaanse patent.

Samuel Colt in 1855 met in zijn hand de 'Colt 1851 Navy Revolver.'
Samuel Colt in 1855 met in zijn hand de ‘Colt 1851 Navy Revolver.’

Amerikaanse leger

Colt verwachtte dat er grote vraag zou zijn naar zijn revolver maar aanvankelijk viel dit nogal tegen. De uitvinder opende een fabriek maar moest die vanwege tegenvallende resultaten al snel sluiten. Zijn revolver werd pas populair nadat Amerikaanse troepen die in Texas tegen indianen vochten positief waren over het wapen.

Tijdens de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog ontwikkelde de uitvinder vervolgens samen met Samuel H. Walker het zogeheten Walkermodel (1847). Dit zou de eerste legerrevolver van de Verenigde Staten worden. Colt ontving een verzoek om duizend exemplaren te leveren. Het wapen werd hierna steeds meer verkocht en Colt werd uiteindelijk een van de rijkste zakenlieden van de VS. Na enige tijd kreeg hij wel concurrentie van andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld Smith & Wesson. Ook Colt zat echter niet stil en liet nieuwe modellen ontwikkelen, waaronder de zogeheten double action revolver waarbij na een schot de haan niet meer gespannen hoefde te worden. Hierdoor kon men nog sneller achter elkaar vuren.

De populariteit van de revolver bleek ook tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, toen een bekende slogan luidde:

“Abe Lincoln mag alle mensen vrij hebben gemaakt, Sam Colt maakte ze gelijk.”

Het woord revolver is afgeleid van het Engelse ‘revolve’, een verwijzing naar het ronddraaien van het magazijn met patronen.

Colt Walker-model
Colt Walker-model (CC0 – etropolitan Museum of Art – wiki)

Verschil tussen een pistool en een revolver

Niet voor iedereen is duidelijk wat het verschil is tussen een revolver en een pistool. De handwapens vertonen dan ook wel enige gelijkenissen. Zo hebben ze allebei een magazijn en worden ze automatisch herladen. Bij een pistool zit het magazijn echter verstopt in het handvat terwijl een revolver een draaiende cilinder als magazijn heeft.

Bronnen

-https://www.britannica.com/biography/Samuel-Colt
-Encyclopedie van wapens – David Harding (Standaard, 1980) p.128-129
-1001 uitvinding – Jack Challoner red. (Librero, 2010) p.308
×