Dark
Light

Dieren

Overzicht van artikelen over dieren in de geschiedenis. Van ruimtehondjes tot beroemde postduiven.
Opgezette wolf in Museum Naturalis in Leiden

Schoot koning Leopold I de laatste wolf van België?

De mannetjeswolf die in 1844 door de eerste koning der Belgen zou zijn neergeschoten, nam in de volksmond al snel gigantische proporties aan. In re-enactments door lokale theatergroepen vocht de koning met een baarlijk monster. Om de mythevorming nog te versterken, werd in het bos van Custinne zelfs een gedenksteen gezet voor de dood van ‘un énorme loup’, als een
5 minuten leestijd
Een van de fantasiebeesten die Waterton samenstelde.

Charles Waterton – Excentrieke taxidermist

Hij was excentriek en veelzijdig, liep op blote voeten, beklom de Sint Pieter en praatte niet alleen met bomen, maar zat er tot vlak voor zijn dood regelmatig in. Hij sloeg een boa constrictor knock-out en bereed een alligator, was taxidermist (zette dieren op met een zelf ontwikkelde methode) en riep het eerste natuurreservaat in leven.
9 minuten leestijd
Ham, de 'astrochimp' kort voor vertrek, 31 januari 1961

Ham – De chimpansee-astronaut

De mens liet zich niet zomaar de ruimte in schieten. De gevaren waren legio en daarom besloot men eerst allerlei experimenten uit te voeren met dieren. De Russen lanceerden bijvoorbeeld verschillende hondjes (Laika, Belka en Strelka) maar ook de Amerikanen voerden tests uit met dieren. Een bekend voorbeeld is de chimpansee Ham, de 'astrochimp'.
4 minuten leestijd
1 2 3 15

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

×