In 1916 stierven vier mensen na een reeks haaienaanvallen langs de kust van New Jersey. De gebeurtenissen schokten Amerika en vormden mede de inspiratiebron voor het verfilmde boek 'Jaws'.
Bij uitgeverij Kluitman verschijnt later dit jaar een historische jeugdroman van Christine Linneweever waarin het strijdros Wexy centraal staat. Wexy was het strijdpaard van prins Willem Frederik van Oranje, de latere koning Willem II.
Drie jaar lang, van 1764 tot 1767, joeg een verschrikkelijk beest de mensen in de Gévaudan angst aan met ruim driehonderd aanvallen, waarbij naar schatting zo’n honderd doden vielen. Sommigen overleefden het echter en werden daardoor een beroemdheid.
Wie twee vliegen in één klapt slaat, lost twee kwesties tegelijkertijd op. Denk bijvoorbeeld aan het winnen van de lotto en het behalen van een diploma op één dag. Hoe komen we aan deze uitdrukking?
Wie zo gezond is als een vis, is kerngezond. De betreffende persoon heeft niet tot nauwelijks gezondheidsklachten en hoeft zich over de eigen gezondheidstoestand geen zorgen te maken. Hoe komen we aan dit gezegde?
Als je op zwart zaad zit, gaat het je niet al te best. Je geld is bijna op en zult zuinig moeten leven om toch nog rond te komen. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?
Wanneer tegenwoordig aan de Nederlandse kust een walvis strandt, is dat een unieke gebeurtenis waar de media gretig verslag van doen. Het is moeilijk voor te stellen dat deze dieren eeuwen geleden in grote aantallen voorkwamen in onze Noordzee en Waddenzee.
Na ruim twintig jaar keert het populaire televisieprogramma Waku Waku vandaag weer terug op de buis. Het quizprogramma waarin deelnemers pluchen aapjes moeten zien te verzamelen heeft wel een nieuwe presentator: Sosha Duysker.
Tijdens een opgraving bij het Buitenhof in Den Haag hebben archeologen twee leeuwenbotten gevonden. Het gaat vermoedelijk om de oudste resten van leeuwen die ooit in Nederland bij een opgraving zijn gevonden. Uit onderzoek blijkt dat er tussen 1344 en 1358 leeuwen werden gehouden op het Buitenhof.
Een opvallend verhaal uit het Oude Testament maakt melding van een sprekende ezelin. Het dier krijgt het spraakvermogen van God om zich verbaal te kunnen verweren tegen de ziener Bileam die haar daarvoor drie keer heeft geslagen.
Gieren en raven die over het slagveld zweefden waren voortekens van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van het graan te kunnen afleiden uit het aantal roepjes van de kwartel.
Door het onderzoek hopen de archeologen meer te weten gekomen over het bijna verdwenen ambacht van de kooiker.
Fuifjes, ofwel feestjes zijn zeker onder studenten aan de orde van de dag. Een apart woord dat in dit verband weleens gebruikt wordt, is de term 'geitenfuif'.
De Aziatische olifant Hansken was in de zeventiende eeuw een enorme bezienswaardigheid. Het dier werd in 1632 vanuit Azië naar de Nederlanden verscheept, als geschenk voor prins Frederik Hendrik. Hierna reisde ze langs jaarmarkten, kermissen en tentoonstelling in binnen- en buitenland. Ook Rembrandt was onder de indruk.
De uitdrukking “dat is een kanarie in de kolenmijn” wordt vooral gebruikt als aanduiding voor een vroegtijdig alarmsignaal dat waarschuwt voor groot gevaar. De zegswijze gaat terug op de tijd dat mijnwerkers letterlijk een kanarie in een kooitje meenamen als ze zich ondergronds begaven.
Een eendagsvlieg staat bekend als een bijzonder insect dat, als het uit het water gekomen is, niet meer kan eten en daardoor binnen enkele uren tot dagen sterft. Naast deze feitelijke benaming voor een insectensoort, wordt het begrip eendagsvlieg ook in overdrachtelijke zin gebruikt.
‘Onder auspiciën van’ is een duur klinkende, alternatieve formulering voor iets onder toezicht of leiding van een persoon doen. De zegswijze gaat ver terug in de tijd. Het is ontleend aan een ritueel dat in het Romeinse Rijk in gebruik was.
In de Griekse mythologie is Sirius de naam van de hond van Orion, een reusachtige jager die na zijn dood als sterrenbeeld aan de hemel werd geplaatst. Ook Sirius kreeg na zijn dood een plaats aan het hemelgewelf, als helder schijnende ster.
Tegenwoordig verstaan we onder crimineel gedrag alleen gedrag van mensen. Maar het is slechts een paar honderd jaar geleden dat in Nederland en de rest van Europa serieuze strafrechtprocessen gevoerd zijn tegen dieren. De dieren werden veroordeeld voor hun ‘criminele’ gedrag, kregen een straf opgelegd en werden terechtgesteld.
Wie het spoor bijster is, weet even de weg niet meer. In figuurlijke dan wel letterlijke zin. De persoon in kwestie kan dus letterlijk verdwaald zijn, maar het kan ook zijn dat hij of zij bijvoorbeeld gewoon even de draad kwijt is tijdens het leggen van een ingewikkelde puzzel, of middenin een betoog even niet meer weet waar het ook
De uitdrukking 'iemand een vlieg afvangen', Waar komt deze zegswijze vandaan en wat is de betekenis van deze uitdrukking?