Lief en leed in het Artis van toen en nu

In ‘De oppasser’ schrijft Van Tol afwisselend over zijn eigen ervaringen in Artis en over die van enkele inspirerende collega’s die een grote invloed hadden op ontwikkelingen in de dierentuin, de zoölogie en natuureducatie in Nederland. Ook wordt door hem ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van Artis. Het was in 1838

Het is hommeles!

Als het hommeles is, is er echt iets aan de hand. Er is trammelant, ruzie, er zijn fricties, onrust en kleinere of grotere problemen. Hommeles is dan ook een toestand die we het liefst vermijden. Waar komt deze term precies vandaan?

Hom of kuit geven – Herkomst en betekenis

Als iemand vindt dat er snel duidelijkheid moet komen in een bepaalde situatie, wordt wel eens gezegd dat snel "hom of kuit" gegeven moet worden. Een andere partij moet bijvoorbeeld maar eens snel een keuze maken, er kan niet langer worden gewacht.

Oudegyptische dierenmummies in CT-scanner

Dertien Oudegyptische dierenmummies uit de collectie van museum Allard Pierson in Amsterdam zijn afgelopen weekend onderzocht met een CT-scanner. Het onderzoek is interessant omdat de mummies nu vanbinnen kunnen worden bekeken zonder ze te beschadigen.

Guppy’s – Vernoemd naar een Britse botanist

De guppy is een klein topisch visje en wordt ook wel missionarisvisje of miljoenenvisje genoemd. Het visje is zo bekend dat het woord ‘guppy’ ook synoniem is komen te staan voor dingen die heel klein zijn.

Internationale Dag van de Planetoïde

De datum 30 juni is in 2016 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van de Planetoïde’ of, korter, internationale asteroïdendag. Op deze dag wordt de beruchte Toengoeska-explosie in Siberië uit 1908 herdacht.

Resten middeleeuwse karnmolen gevonden in Doorn

Tijdens een archeologische opgraving tussen Driebergen-Rijsenburg en Doorn hebben archeologen in een kuil stukken van een houten constructie gevonden die volgens de onderzoekers afkomstig is van een oude karnmolen, aangedreven door hondenkracht.

Het zwemmende konijn van Jimmy Carter

Op 20 april 1979 maakte de toenmalige Amerikaanse president Jimmy Carter, naar verluidt, iets heel bijzonders mee met een dier, namelijk een konijn. Het voorval is de geschiedenisboeken ingegaan als het ‘rabbit incident’ en werd enkele maanden later door de Amerikaanse pers smullend aangekondigd als ‘killer rabbit attack’.

De herkomst van de Engelse Berenmuts

U herkent ze direct. Rode jassen, geen enkele spierbeweging en altijd op wacht bij de Britse koninklijke paleizen. Ook opvallend: de hoge berenmuts oftewel Bearskin. Hoe komen de zogeheten grenadier guards aan hun berenmuts?

Het Gouden Kalf – Herkomst en betekenis

Onze taal kent de uitdrukking "het gouden kalf aanbidden" die vooral wordt gebruikt om aan te geven dat een bepaald persoon heel erg gericht is op geld en rijkdom. De herkomst van deze uitdrukking is te vinden in de bijbel.

De ontdekking van de natuur

Wist u dat de pelikaan door de beroemde plantkundige en zoöloog Carolus Linnaeus in hetzelfde rijtje werd genoemd als de draak en de eenhoorn? Of dat lange tijd gedacht werd dat de rups en de vlinder twee verschillende dieren waren? En dat eeuwenlang werd aangenomen dat fossielen door God in