Dark
Light

Bewegend beeld ‘kinderwetje’-indiener Sam van Houten ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd
Still uit de video (Beeld en Geluid)
Still uit de video (Beeld en Geluid)

In de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is bewegend beeld ontdekt van Samuel van Houten (1837-1930), het Tweede Kamerlid dat in 1873 de ‘kinderwet’ indiende. De beelden zijn gevonden door historicus Coen Brummer, die een biografie van Van Houten schrijft.

Kinderwetje van Samuel van Houten
Kinderwetje van Samuel van Houten
Het gaat om beelden uit het Polygoon bioscoopjournaal ‘Hollands Nieuws’ van 21 mei 1923. Brummer:

“Van Houten was een beeldbepalende figuur in onze politieke geschiedenis. Het is geweldig dat we daar nu ook bewegend beeld bij hebben.”

Politicus op leeftijd

In het fragment van dertien seconden is een 86-jarige Samuel van Houten te zien, bladerend in een boek. Het fragment werd mogelijk uitgezonden ter ere van vijftigste verjaardag van de kinderwet. De wet werd ingediend bij de Tweede Kamer in 1873 en na een uitvoerige parlementaire behandeling aangenomen in 1874. Hiermee was kinderarbeid in fabrieken verboden voor kinderen onder de twaalf jaar.

De Groninger Van Houten zou na dit succes nog twintig jaar Kamerlid blijven, waarna hij minister van Binnenlandse Zaken werd in het kabinet Roëll (1894-1897). Ook was hij een periode lid van de Eerste Kamer (1904-1907). Van Houten stierf in 1930 op 93-jarige leeftijd.

Het bewegende beeld van Samuel van Houten:

Bron: Beeld en Geluid

Nieuwe tijd

Doordat Van Houten een hoge leeftijd wist te bereiken, maakte hij de opkomst van de film nog net mee. De eerste bioscoopjournaals werden in Nederland vertoond in 1922. Van Houten gold destijds als elder statesman. Kranten maakten melding van zijn verjaardagen en de Groningse Universiteit verleende hem een jaar eerder nog een eredoctoraat. Brummer:

“Journalisten wisten Van Houten altijd te vinden. Dat ook de eerste cameramannen van Nederland hem opzochten, onderstreept de status die Van Houten had.”

Brummer is als promovendus verbonden aan het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij werkt aan een biografie van Van Houten. Tevens is hij werkzaam als directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66.

Lees ook: Samuel van Houten (1837-1930) en zijn ‘Kinderwetje’
Boek: Het Kinderwetje van Van Houten – Sociale wetgeving in de negentiende eeuw

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×