Dark
Light

De blockbuster, een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog

…en een zeer populaire film
Auteur:
1 minuut leestijd
High Capacity-bom van de RAF met een kerstgroet voor Adolf Hitler
High Capacity-bom van de RAF met een kerstgroet voor Adolf Hitler

Als het vandaag de dag gaat over ‘blockbusters’ dan denken we vaak aan zeer populaire films. En dan met name aan kaskrakers die vanwege de hoge aantallen bioscoopbezoekers veel geld in het laatje brengen. Relatief onbekend is dat het woord ‘blockbuster’ oorspronkelijk afkomstig is uit de Tweede Wereldoorlog.

De film Jaws uit 1975, een voorbeeld van een bockbuster
De film Jaws uit 1975, een voorbeeld van een bockbuster
Tijdens de oorlog werd het begrip in Engeland gebruikt voor bommen van een zeer zwaar kaliber. Deze waren in staat in één klap hele huizenblokken weg te vagen. Het waren dus letterlijk blockbusters. De Royal Air Force (RAF) die dergelijke bommen gebruikte sprak zelf overigens van High Capacity-bommen. In de media kwamen de bommen vanwege hun kracht echter bekend te staan als blockbusters. Het begrip werd in Engeland tijdens de oorlog tevens gebruikt als waarschuwingssignaal voor naderende Duitse bommen(werpers). Die konden met hun bommen immers ook grote schade toebrengen aan woonwijken.

Na de Tweede Wereldoorlog bleef het woord geregeld opduiken, maar dan vaker als aanduiding voor zeer populaire films of toneelstukken die ‘insloegen als een bom’. In de jaren vijftig gebruikte de bekende Amerikaanse criticus Brooks Atkinson het woord al in een bespreking voor de The New York Times. Hierna raakte het woord in de nieuwe betekenis steeds meer ingeburgerd.

Bronnen

-https://www.ensie.nl/woordenboek-van-populair-taalgebruik/blockbuster
-https://www.tracesofwar.nl/articles/5254/Britse-bommen-1940-1945.htm
-De Telegraaf, 12-09-1959 https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110587641:mpeg21:a0376

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×